Crnogorski kanjoni za koje mnogi nisu čuli! (VIDEO)

Pogledajte snimke koje je vodič Marko Blečić snimio obilazeći skrivene crnogorske ljepote sa turistima. Nadamo se da ćemo neke od vas podstaći da se oprobaju u ovom sportu!

Crnogorski kanjoni za koje mnogi nisu čuli! (VIDEO) Foto: MONDO/Marko Blečić

O prirodnim ljepotama Crne Gore stalno vas izvještavamo i nastavićemo da to činimo.

Na redu su kanjoni, atraktivne turističke destinacije.

Već smo pisali o kanjonu Nevidio (pročitajte tekst o tome OVDJE), a naš prijatelj Marko Blečić, prvi Crnogorac koji se popeo na Mont Everest, sada vas upoznaje i sa nekim drugim kanjonima, koje treba da posjetite.

Kanjon Bogutovski potok se nalazi 40 kilometara od Podgorice na putu ka Kolašinu. Bogutovski potok je idealan za kanjoning jer ne presušuje. Kanjon je dug oko 1,2 km i prolazak traje oko 3-4 sata u zavisnosti od veličine i iskustva grupe. Kanjon tokom cijele godine ima vodu, u ljetnjim mjesecima (jul, avgust, septembar) dovoljna su i kratka neoprenska odijela jer je voda oko 20 stepeni.

Kanjon Međuriječ se nalazi između Bara i Ulcinja, na putu od Bara ka graničnom prelazu Sukobin. Do kanjona se iz Bara stiže za 20-ak minuta (20-ak kilometara vožnje). Međuriječ je malo zahtjevniji, jer ima desetak vertikala. Najveći je prvi vodopad koji je visok 32 metara. Kanjon je dug oko 1,4 km i prolazak traje oko 3-4 sata u zavisnosti od veličine i iskustva grupe. Kanjon tokom cijele godine ima vodu, u ljetnjim mjesecima dovoljna su i kratka neoprenska odijela jer je voda oko 20 stepeni. Završetak kanjoninga je veoma blizu parkinga (300-400m) tako da nema puno pješačenja.

Kanjon Škurde se nalazi tačno iznad starog grada Kotora, i on spada u vertikalne kanjone jer ima 20-ak vertikala od 4 do 27 metara visine. Ovaj kanjon je od početka jula u većem dijelu bez vode. Dug je oko 1,2 km ali ima veliku vertikalnu razliku od oko 300m. Prolazak traje oko 4 sata. Obavezna je alpinistička oprema. Start je od samog grada i do ulaska u kanjon penje se starim serpentinama nekih 40-ak minuta.

Kanjon Rikavac spada u lakse kanjone za prolazak, odličan je za početnike i ljude koji se prvi put susrecu sa kanjoningom. Nalazi se odmah pored zidina starog Bara, dugačak je oko 1,2 km i prolazak traje oko 2 sata. U kanjonu imaju nekolike vertikale od 7-8m na kojima se koristi alpinisticka oprema. Voda je topla i u ljetnjim mjesecima se ne moraju koristiti neoprenska odijela. Start kanjoninga je sa velikog parkinga kod zidina starog Bara, sa parkinga do ulaza u kanjon ima 15-ak minuta šetnje lokalnim putem, završetak je na nekih 500 metara od polazne tačke (parkinga).

POGLEDAJTE VIDEO

Sve vijesti