Opasna - Kompas meduza u Boki Kotorskoj

Autor:

“Kompas” meduza, koja spada u grupu potencijalno opasnih, primijećena je u Bokokotorskom zalivu", saopštila je, za Portal RTCG, Branka Pestorić iz Instituta za biologiju mora.

Opasna - Kompas meduza u Boki Kotorskoj Foto: MONDO/Isidora Matović

Branka Pestorić iz Instituta za biologiju mora, za RTCG je rekla da opekotine koje mogu zadati te životinje vrlo su bolne, ali nijesu opasne po život. U zalivu se pojavljuju ciklično, na svakih nekoliko godina.

Pestorić kaže da je 2014. meduza Chrysaora hysoscella, bila u zalivu vrlo česta. Odraslim jedinkama kraci mogu dostići dužinu i do 2 metra. Opekotine ovih životinja su vrlo bolne, ali nijesu opasne po život.

"Odrasle jedinke mogu narasti i do 40 centimetara u prečniku zvona, a do 2 metra dužina kraka. Na njihovim obodnim kracima nalaze se žarne ćelije, te ova vrsta spada u grupu potencijalno opasnih meduza", istakla je ona i upozorila rane kupače da budu oprezni.

"Vjetar, kiša, talasi, morske struje utiču na njihovu veliku smrtnost. Nošene su morskom strujom i talasima, pa ih često možemo vidjeti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno", navodi  Pestorić.

Ona je objasnila i da svakako globalno povećanje temperature mora, prekomjeran izlov ribe, kao i intenzivna izgradnja na obali, pogoduju razvoju i uzrokuju sve veću pojavu meduza.

"To nije fenomen karakterističan samo za Crnu Goru, već je vrlo prisutan u Jadranu i u Mediteranu. Naročito na Istočnoj obali Jadrana, Italijanskoj. Kao i u sjevernom Jadranu", istakla je Pestorić za RTCG.

U velikom broju su se pojavile 2014. i 2017. Razvijaju se pupljenjem iz svog, za dno pričvršćenog, polipa.

"Jako puno ih ima u proljeće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom ljetnjih mjeseci", kazala je Pestorić.

Sve vijesti