Nastavnica optužila direktora da je zlostavljao

Autor:

Nastavnica razredne nastave u OŠ Njegoš u Kotoru Angelina Krunić prijavila prosvjetnoj inspekciji i ministru Damiru Šehoviću da je direktor Dragutin Šćekić vrijeđa i zlostavlja na radu.

0
A- A A+
učionica, škola, školska tabla, globus, klupe, školska klupa Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Direktor nije želio da komentariše tvrdnje Krunićeve, jer kako je rekao, čeka izvještaj inspekcije, piše Dan.

Krunić je kazala za Dan da je tokom 46 godina rada u prosvjeti, od čega 26 u školi Njegoš, sa svojih 67 godina stekla ugled i poštovanje djece, roditelja i cijelog kolektiva, te joj je zlostavljanje na poslu utoliko teže.

Ona je kazala da je direktor pokušao da ukalja njen ugled i dugogodišnji predani rad, čime je kao odgovorno lice, shodno članu 2 Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, izvršio mobing i nakon toga nastavio sa zlostavljanjem na radu, zbog čega su se kod nje pojavili zdravstveni problemi, nesanica i povišen krvni pritisak. 

 Krunić je za Dan objasnila da je osnovni motiv ovakvog ponašanja direktora Šćekića prema njoj bio što nije kaznila dijete, jer se po zakonu ne mogu kažnjavati učenici petog razreda, a on to nije znao. 


Direktor se povukao, ispričala je Krunić, tek kad ga je s tim upoznala psiholog i kad je provjerio na kompjuteru da se u zakonu jasno navodi da “vaspitne mjere mogu da se primijene učenicima šestog, sedmog, osmog i devetog razreda”.

Iako je već dugo na funkciji direktora, nije poznavao ni Zakon o mobingu, dok mu ga pravnica nije predočila. Cio kolektiv je ogorčen zbog ovoga. Želim da javnost upoznam sa ponašanjem nedostojnim jednog direktora, mada je on još v.d. kakvog direktora nadležni postavljaju”, izjavila je Krunić za Dan.

Ona je u dopisom kojim se 27. marta obratila Ministarstvu prosvjete, predlažila ministru Šehoviću da u okviru svojih ovlašćenja sprovede kontrolu nad radom Šćekića i ispita da li je njegovo ponašanje u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom.

Dan navodi da je povod za narušavanje profesionalnih odnosa bio incident od 27. marta između dva učenika petog razreda, nakon čega je nastavnica pomirila dječake, i roditeljima objasnila da po zakonu drugi dječak ne može biti kažnjen jer je učenik petog razreda.

Krunićeva je objasnila da je tada direktor u svojoj kancelariji počeo da viče na nju, pitajući je šta je uradila.

Kad sam odgovorila da sam uradila sve što sam smatrala da je potrebno i to zapisala u dnevniku, nije htio ni da pogleda. Vikao je da bi trebalo da me izbaci iz škole u roku 24 sata…Sat vremena me je vrijeđao u prisustvu psihologa, tražeći da se učenik kazni, sve dok mu psiholog nije rekla da se učenik petog razreda ne može kažnjavati, a on to nije ni znao. Nakon razgovora osjećala sam se strašno neprijatno, uvrijeđeno, poniženo”, izjavila je Krunić za Dan.

Prema njenim riječima, piše podgorički dnevnik, htjela je da stvari htjela da iznese načistac pred direktorom, ali je on ponovo službeno odsustvovao, te je tek krajem sedmice uspjela da uđe u njegovu kancelariju moleći ga da razgovaraju.

Rekao je da ne želi da razgovara i naredio mi da izađem van. Nisam htjela da izađem nastojeći da ga privolim na razgovor, na šta se on digao iz fotelje i demonstrativno otvorio vrata govoreći: “Izlazi napolje!” Zalupila sam vrata i rekla da neću da izađem, te da zove policiju da me izbaci iz kancelarije, ali da mora sa mnom da razgovara. Na to je on otvorio vrata i rekao: “Neka čuju kolege kako se ponašate uličarski”, ispričala je Krunić Danu.

Ona je navela da joj je tada pozlilo te da su tada pošli kod pravnice sa namjerom da razgovaraju pred svjedokom, ali se director brzo okrenuo i vratio u kancelariju.

Dan navodi da direktor Dragutin Šćekić nije želio da daje izjave povodom optužbi nastavnice prije nego što dobije zvanični izvještaj komisije.

Sve vijesti