Najviše dilera osuđeno na zatvorske kazne

Autor:

Specijalno državno tužilaštvo tokom prethodne godine u radu je imalo ukupno optuženja protiv 141 lica.

0
A- A A+
ZIKS Foto: MONDO/Aleksandra Rogošić

  Sud je donio osuđujuće presude protiv 35 lica, na kaznu zatvora najviše osoba osuđeno je zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije, piše Dan.

Osuđujuća presuda protiv 13 lica izrečena je zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i protiv dvoje okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako piše Dan, optuženja za 105 lica ostala su neriješena na kraju 2018. godine. Oslobađajućih i odbijajućih presuda za krivična djela organizovanog kriminala nije bilo u izvještajnom periodu. Sud je na osnovu sporazuma o priznanju krivice donio osuđujuće presude protiv 35 lica, na kaznu zatvora, i to protiv 20 lica švercovanja droge u okviru organizovane kriminalne grupe.

Za krivična djela organizovanog kriminala, tokom prethodne godine, prijavljeno je 201 lice. Kako su iz ranijeg perioda ostale neriješene 34 prijave, u radu je bilo ukupno prijava protiv 235 lica.

“Od ukupno 235 prijava u radu, donesene su odluke u odnosu na 194 prijavljena lica ili 82,55 odsto. Protiv 173 prijavljena lica donijeta je naredba o sprovođenju istrage, dok su prijave protiv 21 lica riješene odbačajem. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješenih prijava protiv 41 lica ili 17,45 odsto, od ukupnog broja prijava koje su bi le u radu za krivična djela organizovanog kriminala”, navedeno je u izvještaju SDT-a.

Od 924 prijave u radu riješeno je 436 njih. U odnosu na 287 lica donesena su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, protiv tri okrivljena podignuta je neposredna optužnica.

Sve vijesti