Zbog "Ko je ubio Davida" ide 20 dana u zatvor

Autor:

Aleksandar Gluvić, student iz Banjaluke, jedan od učesnika protesta koje je organizovala grupa "Pravda za Davida" osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 250 KM zbog učešća na događajima s kraja 2018. godine u Banjaluci.

0
A- A A+
PZD Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Gluvić se prema Rešenju Osnovnog suda tereti za prekršaj iz Člana 24. Zakona o javnom redu - kaznom zatvora u trajanju od 20 dana i za prekršaj iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru - novčanom kaznom u iznosu od 250 KM.

"Ne smatram da sam kriv. Pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja mora biti zagarantovano i nijedan režim to ne sme da spreči", rekao je Gluvić komentarišući kaznu.

"Organizatorima protesta prete milionske tužbe"

Kako se navodi u presudi, on je proglašen krivim jer se 30. decembra, posle održanog skupa sa jednim delom građana se oko 23 sata vratio na trg gde su uzvikivali parole "Pravda za Davida", "Ko je ubio Davida", "Ubice, ubice" i slično.

Takođe, kriv je jer se oglušio na poziv policije da se raziđu jer je skup nenajavljen.

Pošto nisu reagovali, izdato je upozorenje da se potisnu s trga.

Gluvić je negirao da je vikao i galamio.

"Mi ćemo naše kazne platiti ili odležati, ali ljudi koji su povređeni to neće moći. Momku kojeg je na zemlji udarao inspektor, slomljena su dva rebra i juče je zadržan u bolnici zbog pojave unutrašnjeg krvarenja. Radi se o čoveku koji mi se pre dve godine javio zbog akcije darivanja krvi, a 22. marta u želji da pomogne u potrazi za tada nestalim Davidom", rekao je Gluvić posle izricanja presude.

"Svesni da ćemo saginjanjem glave postati isti kao i oni pred kojima bismo se sagnuli, odbijamo da to učinimo i zbog toga plaćamo cenu", dodao je Gluvić.

Gluvić je, takođe, dužan da plati 150 KM sudskih troškova.

Banjaluka: Hapšenje demonstranata! (FOTO/VIDEO)

Nekoliko osoba uhapšeno je 30. decembra uveče u Banjaluci, nakon velikog protestnog skupa i šetnje grupe "Pravda za Davida" i nekoliko hiljada građana.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta u Banjaluci. Više meseci trajali su protesti porodice i građana Banjaluke koji sumnjaju u okolnosti pod kojima je mladić stradao.

Od 30. decembra policija traga i za Davidovim ocem, Davorom Dragičevićem, koji se nedavno obratio javnosti sa nepoznate lokacije.

Sve vijesti