U Baru i mačke počele da ujedaju!

Autor:

Problemi Barana sa nezbrinutim životinjama: za deset mjeseci registrovano čak 25 ugriza mačaka lutalica!

3
A- A A+
mačka Foto: Giphy/MONDO

  Vijest da je u Baru gosta jednog poznatog restorana ugrizla mačka, istog dana kada je čopor pasa lutalica izujedao ženu kod katoličke katedrale, izazvala je nevjericu pa i podsmjeh dijela javnosti.

Zvanični podaci Doma zdravlja u ovom gradu upozoravaju, međutim, da ovakvi slučajevi nisu rijetkost! U ovoj instituciji registrovano je od početka godine čak 25 ugriza mačke, što znači da se , u prosjeku, samo u Baru mjesečno desi tri napada mačke na ljude.

Medicinski radnici upozoravaju da ujed mačke nije nimalo naivan. Statistika, naime, pokazuje da se ugrizi mačke čak dva puta češće inficiraju nego pseći! Glavni razlog za to je vrsta rane od ujeda. Rana od ugriza pasa je otvorenija i sa većim oštećenjima tkiva dok mačke oštrim i zbijenim zubima stvaraju ubodne rane i tako unose bakterije duboko u tkivo.

 Imajući u vidu da se ulične mačke često kreću i hrane po kontaminiranim sredinama poput kanti za smeće, rizik od zaraze nakon ujeda ovih životinja i zbog ovog razloga nosi veći rizik od infekcije.

Mada dosada nije zabilježen sudski slučaj u kojem je građanima isplaćena naknada za nematerijalnu štetu zbog fizičkih i povreda psihičkog integriteta zbog ujeda mačke, nema razlike u pravnom tretmanu ugriza životinja koje se dogode na javnom prostoru.

U parničnom postupku oštećeni tuži Opštinu i Komunalno preduzeće zbog neispunjavanja uslova za smještaj nezbrinutih životinja, odnosno nepostojanje azila.

U svim gradovima koji nemaju azil za nezbrinute životinje, dakle, postoji osnov za tužbu...

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu I fitosanitarne poslove saopštili su nedavno da u Crnoj Gori od marta 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja.

Sve vijesti