Sve više jahti pod crnogorskom zastavom (FOTO)

Autor:

Pod kontrolom Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore već deset godina postoji registar jahti u kojem su upisane sve jahte duže od sedam metara koje plove pod crnogorskom zastavom.

Sve više jahti pod crnogorskom zastavom (FOTO) Foto: MONDO

Od stupanja na snagu Zakona o jahtama, u registar je upisano 427 jahti. U ovom registru nema kapitalnih plovnih objekata ali se broj plovila koje su registrovane u Crnoj Gori iz godine u godinu povećava.

Iako su, posmatrano iz finansijskog aspekta, uslovi za registraciju jahte u okruženju manje više isti, jedan od razloga za odluku da se jahta registruje u Crnoj Gori je velika brzina kojom ovaj proces obavlja nadležna služba UPS-a – Odjeljenje registra jahti kojim rukovodi Goran Kastratović.

 “Brzina i naravno patriotski motiv”, dodaje Kastratović na početku razgovora za MONDO.

Odkako i Crna Gora ima svoj registar jahti, cijena registracije snižena je u Hrvatskoj pa i drugim susjednim pomorskim zemljama. Većina velikih jahti u našim marinama registrovane su u američkoj državi Delaver koja je dugo slovila za najpogodnije mjesto na tržištu za registraciju brodova. Situacija je na ovom planu, međutim, polako počela da se mijenja.


Prilikom registracije jahte, mi obavezno vršimo kompletan pregled plovila i određujemo kategoriju područja plovidbe, koja je vezana za konstruktivni dio i opremu koja se nalazi na jahti. Ovaj pregled je obavezan i njemu podliježu sve jahte bez obzira da li se koriste za ličnu upotrebu ili privredne djelatnosti. On podrazumijeva vizuelni pregled, pregled mašinskog uređaja, uređaja i opreme uključujući i ispitivanja kojima se utvršuje stanje jahte i da li je na odgovarajući način održavana”, objašnjava Kastratović.

On dodaje da ovaj osnovni pregled jahte može važiti najviše tri mjeseca od podnošenja zahtjeva za registraciju iste.Sama registracija jahte nije skupa kako se to, u nestručnoj javnosti, vjeruje.

Za upis jahte u registar UPS plaća se naknada od 30 eura po dužnom metru za jahtu na motorni pogon i višetrupnu jahtu, odnosno 20 eura po dužnom metru za jahtu na jedra”, kaže Kastratović.   

Porez na upotrebu plovnih objekata je, međutim, već mnogo veća stavka za vlasnike jahti. Za plovilo duže od 20 metara tako je, recimo, po ovom osnovu potrebno izdvojiti 3,000 eura. Veoma su skupe i naknade u marinama, osiguravanje, podizanje jahte na "suvi vez" itd.

 U crnogorski registar se, naravno, može upisati samo jahta koja nije upisano u neki drugi registar.

Podrazumijeva se da se u naš registar mora upisati jahta koja je u vlasništvu domaćih prvrednih društava, pravnih lica i preduzetnika”, dodaje Kastratović.

Uz osnovni pregled jahte koji je obavezan prilikom registracije, Odjeljenje registra jahti UPS vrši i redovni godišnji pregled, redovni obnovni pegled i vanredni pregled.

Redovni godišnji pregled uključuje pregled određenih stavki i provjere dovoljnog obima da bi se utvrdilo da li su ispitivane stavke u zadovoljavajućem stanju s obzirom na namjenu jahte. Kod jahti registrovanih za privrednu djelatnost obavezan je redovni godišnji pregled”, objašnjava Kastratović.

Redovni obnovni pregled, dodaje on, uključuje pregled određenih stavki dovoljnog obima I provjere da bi se utvrdilo da li su ispitivane stavke u zadovoljavajućem stanju s obzirom na namjenu jahte za sledeći period valjanosti Sertifikata o registraciji jahte. Ova vrsta pregleda je takođe obavezna.

Nakon pretprljene nesreće, prilikom popravki, prepravki ili obnove djelova jahte, nakon promjene glavnog motora, promjene namjene ili podrušja plovidbe i nekih drugih izmjena potreban je vanredan pregled jahte”, kaže Kastratović.

U registar Uprave pomorski sigurnosti Crne Gore najviše jahti upisano je prošle godine (69), mada je izgledno da ta cifra na kraju tekuće bude veća, s obzirom da je do danas, u toku 2018. godine, registrovano 59 jahti.

Prema spisku registrovanih jahti, koji je Uprava pomorske sigurnosti dostavila na osnovu slobodnog pristupa informacijama, vlasnici jahti koje plove pod crnogorskom zastavom su i državljani Rusije, Srbije,  Albanije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kazahstana, Češke, Bosne i Hercegovine (BiH), Ukrajine i Velike Britanije."

U crnogorskom registru nema megajahti, jer najveća registrovana ne prelazi 24 metra, odnosno toliko iznosi dužina jahte Lady Sovereign II, sa oznakom MNE 0356. 

Sve vijesti