Jahta od 410 miliona uplovila u Luku Bar! (FOTO)

Autor:

Svojevremeno najluksuznija jahta na svijetu Luna, uplovila je danas u podne u barsku luku.

Jahta od 410 miliona uplovila u Luku Bar! (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković

Superjahta bila je do aprila 2014. godine u vlasništvu ruskog tajkuna Romana Abramoviča koji ju je prodao sunarodniku Farhadu Ahmedovu za nevjerovatnih 360 miliona dolara koji ju je nakon toga poslao na dodatno sređivanje u njemački Bremerhaven, što ga je koštalo dodatnih 50 miliona!  

Jahta duga 115, a široka 18 metara, ima dva heliodroroma, otvorenu palubu koja vodi do bazena, bara i platforme za plivanje. Na velikoj krmenoj palubi se nalazi zatvoreni bazen i plažni bar, te posebna platforma za kupanje i sunčanje na krmi. Raspolaže sa deset VIP kabina za goste, površine od 100 m2! Veliki spoljni bazen dugčak je 20 metara. Jahta nosi osam pomoćnih čamaca, malu podmornicu i posadu koja broji 50 članova!

 Na bokovima ima vrata koja vode do svake od devet paluba koliko ih ova superjahta ima. 

Prema pisanju svjetskih medija, Abramovič, koji je vlasnik i najveće jahte na svijetu Eklipse, kupio je Lunu jer ima mnogo veći radijus plovidbe jer je znatno manje zavisna od čestog snadbijevanja gorivom. Kapacitet tankova za gorivo je 1000 tona što joj daje doseg od 9,000 nautičkih milja pri brzini 16-18 čvorova!

Izgrađena je krajem 2009. godine u njemačkom brodogradilištu „Loyd Werft and Stahlbau Nord Shipyards” i bila je tada druga po veličini sagrađena jahta na svijetu, odmah iza „Eklipse”. Danas na listi najvećih zauzima 23. mjesto.

Posjeduje anti-raketni sistem, svi prozori su otporni na metke a opremljena je LRAD sistemom akustičnih topova.

Tagovi:
Sve vijesti