Sezona obara rekorde!

Autor:

Crna Gora iz godine u godinu sve je privlačnija turistička destinacija za ljude širom svijeta. Ovogodišnja ljetnja turistička sezona još jedna je u nizu koja će po procjenama Nacionalne turističke organizacije biti rekordna.

0
A- A A+
plaža more Herceg Novi Savina jadran turisti turizam Foto: MONDO/Gordana BojanićKako je agenciji Anadola saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), očekivanja su da ovogodišnja sezona premaši prošlogodišnju, koja je bila rekordna.

"Imajući u vidu fizičke i finansijske pokazatelje, raznovrsniju strukturu turista, kao i zadovoljstvo gostiju, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u dosadašnjem dijelu turističke sezone i očekujemo da premaši rekordnu prošlogodišnju. Prema zvaničnim statističkim podacima, u Crnoj Gori je samo u hotelima tokom prvih šest mjeseci boravilo 407.000 gostiju što je rast od 17 odsto u odnosu na rekordnu 2017. godinu, a ostvareno je 1.356.000 noćenja, što je takođe rast od 12 odsto. Na osnovu podataka sa terena, privatni smještajni kapaciteti bilježe odličnu popunjenost, međutim još uvijek ne raspolažemo zvaničnim statističkim podacima koji obuhvataju i privatni smještaj“, saopšteno je iz NTO za AA.

Prema procjeni lokalnih turističkih organizacija, trenutno u Crnoj Gori boravi oko 200.000 gostiju, najviše u Budvi oko 73.000. Slijede Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Kotor i Tivat.

Aleksandra Maksimović, iz PR službe Nacionalne turističke organizacije, za AA ističe da su najbrojniji turisti iz Srbije, zemalja regiona i Rusije, ali i da je evidentan rast broja gostiju iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije.

"Veliki tur-operatori poput TUI-a, Thomas Cooka, FTI-a, DerTouristika, Thomsona, First Choica, Monarcha Cosmosa, Kuonija, Biblio Globusa u svojim programima imaju Crnu Goru, što je dovelo do raznovrsnije strukture gostiju kao i značajnog rasta turista sa određenih tržišta koja ranije nijesu bila toliko prisutna u Crnoj Gori. Takođe, broj destinacija sa kojima su povezani naši aerodromi iz godine u godinu raste, tako je aerodrom Tivat trenutno povezan sa 45 destinacija svijeta, a aerodrom Podgorica sa 40, što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista", kazala je Maksimović.

Ona je dodala kako sve više turista sa dalekih tržišta Kine, Japana, Izraela, otkriva Crnu Goru kao destinaciju.