Država oduzela 40 stanova, sedam kuća i pet lokala

Autor:

Ove godine po osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću Upravi za imovinu Crne Gore predato na raspolaganje preko 40 stanova!

Država oduzela 40 stanova, sedam kuća i pet lokala Foto: MONDO

Po nalogu sudova, Upravi je predato na raspolaganje i sedam poslovnih prostora, pet kuća, 30 automobila i dva skutera na vodi, piše Dan.

Podgorički dnevnik navodi da je imovina, za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama, trajno  ili privremeno oduzeta na inicijativu Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije, Višeg suda u Podgorici, kao i osnovnih sudova u Ulcinju, Nikšiću, Rožajama, Pljevljima i Bijelom Polju.

 Osim navedenih nepokretnosti, oduzeta je velika kvadratura zemljišta, placeva, njiva i šuma, u Podgorici, Beranama i Danilovgradu, gdje je između ostalog zaplijenjen po jedan šljivik i ribnjak.

Oduzeti je i više automobila kao i pet tona droge, za koju Uprava za imovinu u svom izvještaju navodi da je 18. aprila formirala komisiju za njeno uništenje koje je izvršeno u postrojenju-kotlarnici firme „Javorak MB” u Nikšiću.

Nadležni organi spriječili su ulazak na tržište oko 4.250 paklica cigareta različitih marki, koje nijesu imale akcizne markice.

U dokumentu Uprave za imovinu između ostalog evidentirano je da je po osnovu rješenja Višeg suda u Podgorici, a na osnovu predloga SDT-a, krajem januara usvojena privremena mjera zabrane raspolaganja i privremenog oduzimanja imovine grupe firmi i osoba okrivljenih za utaju poreza i pranje novca.

Radi se o akciji policije kodnog naziva „Vardar”, u kojoj su krivične prijave podnijete protiv ukupno 53 osobe i 55 firmi zbog sumnje da su utajili porez i oštetili budžet Crne Gore za 3.700.000 eura.

Između ostalog, tu je oduzeta imovina Ivana Živkovića, Milorada Lalevića, Darka Vlahovića, Tatjane Adžić.., kao i firmi „Stan prom”, „Kist ton”…

Među ostalim podacima u dokumentu Sektora za upravljanje oduzetom imovinom, navedeno i da je u katastarskoj parceli 2382/4 u KO Podgorica 3, blokirana kompletna zgrada.

Sve vijesti