"Da se liječimo, a ne umiremo čekajući preglede"

Autor:

Grupa građana Saša Mijović pozvala je ministra zdravlja Kenana Hrapovića da obezbijedi funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite u skladu sa potrebama građana, kako bi svi bili liječeni u razumnom roku.

0
A- A A+
kbc klinički kccg bolnica Foto: MONDO/Gordana BojanićOni su naveli da su brojni primjeri onih koji ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu u razumnom i roku koji zahtijeva brzinu reagovanja u skladu sa prirodom bolesti usled čega se velikom broju pacijenata stanje pogorša, a određeni broj njih i umre prije nego dočeka zakazani termin.

"Pozivamo vas da obezbijedite da sistem zdravstvene zaštite funkcioniše u skladu sa potrebama građana i da svaki građanin bude u adekvatnom roku zdravstveno zbrinut, ili priznajte da nijeste u stanju da to uradite i podnesite ostavku", kaže se u otvorenom pismu Hrapoviću.

Hrapović Foto: MONDO/Gordana BojanićNavodi se da građani nijesu čitav radni vijek odvajali od plate i uplaćivali zdravstveno osiguranje da bi na preglede čekali po pola i više godine.

Ocjenjuje se da je nedopustivo da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše tako da građani mogu da umru prije nego što dođu na red za pregle. Oni su ukazali na primjer Vesne Kljajić iz Kolašina koju je izabrani ljekar, u Domu zdravlja u tom gradu, pregledao 18. jula i uputio na pregled ljekara specijaliste, zakazan za 25. decembar.

Na preglede nije došlo skoro 30 odsto pacijenata

Todorović: Liste čekanja su veoma rijetke


„To znači da ona za ovaj pregled treba da čeka više od pola godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Grupe Građana su podsjetili da je od prethodnog pregleda ljekara specijaliste prošlo još više i da će razlika između jednog i drugog pregleda ljekara specijaliste biti devet i po mjeseci.

„Zato vas pitamo, hoćete li vi snositi odgovornost ako se Vesni ili nekom drugom pacijentu pogorša zdravstveno stanje čekajući na preglede kod ljekara specijaliste, i šta ćete kazati njenim i članovima porodica koji su u istoj ili još goroj situaciji, ukoliko im pomoć stigne prekasno?“, poručuje se u saopštenju.

KCCG: Novi servis za zakazivanje pregleda

Neiskorišćeno 697 bolničkih kreveta

Tagovi:
Sve vijesti