Predato preko 30 hiljada zahtjeva za legalizaciju

Autor:

Lokalnim samoupravama u Crnoj Gori do danas je predato ukupno 30 165 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Samir Cacan Ilustracija

  Iz Ministarstva su kazali da se radi samo o zahtjevima koji su stigli direktno u nadležne sekretarijate, bez onih koji su poslati poštom.

Najviše zahtjeva, kako je saopšteno, podnijeto je u Podgorici, gdje je za legalizaciju prijavljeno 6,2 hiljade bespravnih objekata.

Iz Ministarstva su kazali da po broju podnijetih zahtjeva slijede Bar sa šest hiljada, Herceg Novi sa 3,54 hiljade, Budva sa 2,13 hiljada i Kotor sa 1,78 hiljada zahtjeva.

U Nikšiću je, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, podnijeto 1,75 hiljada zahtjeva za legalizaciju, u Ulcinju 1,5 hiljada, Tivtu 1,39 hiljada, u Danilovgradu 905, u Pljevljima 900, na Cetinju 774, dok je u Bijelom Polju podnijeto 739 zahtjeva.

„U Rožajama je podnijeto 730 zahtjeva, na Žabljaku 530, u Kolašinu 452, u Beranama 385, Mojkovcu 154, Gusinju 124, Plavu 99, Plužinama 30, Andrijevici 20, Šavniku 16, dok je u Petnjici podnijeto osam zahtjeva“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su kazali da se zahtjevi za legalizaciju mogu slati i preporučenom poštom.

Iz Ministarstva su podsjetili da je ponedeljak, 16. jul, poslednji dan za predaju zahtjeva za legalizaciju objekata.

„Prema Zakonu o upravnom postupku, ako poslednji dan roka pada na praznik, odnosno neradni dan, isti se mora pomjeriti za jedan dan“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je nedavno usvojen u Skupštini predviđeno da vlasnici bespravnih objekata do ponedeljka mogu da predaju zahtjev za legalizaciju sa dokazom iz Katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru.

„U tom slučaju, postupak se prekida do dostavljanja potpune dokumentacije, odnosno na rok do 90 dana, što znači da bespravni graditelji koji urade elaborat izvedenog stanja, mogu da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku i naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju“, navodi se u saopštenju.

Od 1. jula primljeno 4572 zahtjeva za legalizaciju

Tagovi:
Sve vijesti