SAD izašle iz nuklearnog sporazuma s Iranom!

Autor:

Amerika je danas izašla iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom i toj zemlji uvešće najviši stepen ekonomskih sankcija, izjavio je danas američki predsjednik Donald Tramp.

Konačnu odluku o izlasku iz sporazuma o nuklearnom programu s Iranom Tramp je saopštio večeras i najavio da će toj zemlji uvesti najviši stepen ekonomskih sankcija

Američki predsjednik je istakao da SAD ne mogu da zaustave "iransku nuklearnu bombu" sadašnjim sporazumom.

On je objasnio da ako bi ovaj sporazum ostao na snazi da bi zbog toga uskoro počela "nuklearna trka" u naoružanju na Bliskom istoku.

Nuklearni sporazum ne ograničava iranske destabilizujuće aktivnosti, uključujući podršku terorizmu, dodao je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

"Amerika neće biti talac nuklearne ucjene", istakao je Tramp ocjenjujući da je nuklearni sporazum užasan i jednostran.

Tramp je rekao da  "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti.

On je tako postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, prije svega Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje su ga ubjeđivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. godine.

Oštre prijetnje Amerike Iranu

Tri zemlje EU ponovile su ranije danas podršku nuklearnom sporazumu - Francuska, Njemačka i Velika Britanija. I Rusija je ranije zamolila Ameriku da ne izlaze iz sporazuma.

Iran upozorava SAD!

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu rekao je večeras da je američki predsjednik donio hrabru i ispravnu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Oglasio se Rohani: Teheran ostaje u sporazumu

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je večeras da će Teheran ostati u nuklearnom sporazumu bez Vašingtona. On je dodao da je Teheran spreman da nastavi sa svojim nuklearnim radom nakon razgovora sa članicama EU koje su dio sporazuma.


On je dodao da je taj sporazum od početka bio "recept za propast" te da Izrael visoko cijeni odluku američkog predsjednika.

MAKRON: Radićemo na širem sporazumu

Francuska, Njemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, poručio je večeras francuski predsjednik Emanuel Makron i dodao da je odlukom SAD doveden u pitanje režim neširenja nuklearnog oružja.

Makron je poručio da će Francuska raditi na širem sporazumu, koji obuhvata nuklearne aktivnosti Irana, programe za razvoj balističkih raketa i regionalne aktivnosti.

MOGERINI VEOMA ZABRINUTA

Visoka predstavnica Evropska unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu uprkos uprkos odluci o povlačenju SAD i uvođenju novih sankcija Teheranu.

"Posebno sam zabrinuta zbog večerašnje najave novih sankcija", rekla je Mogerini.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio ranije da bi izlazak SAD iz sporazume značilo "najveću grešku u istoriji".

Tim sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom), postignutim 2013. propisano je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Tagovi:
Sve vijesti