Džomić: Crkva na Kruševcu nikad nije bila državna

Autor:

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerejstavrofor Velibor Džomić, rekao je da crkva na Kruševcu nikad nije bila državna već je oduvijek crkvena.

Džomić: Crkva na Kruševcu nikad nije bila državna Foto: mondo.me

On je u izjavi za Dan naveo da je to potvrđeno i presudom Vrhovnog suda a revizije Zaštitnika imovinskopravnih interesa i Centra savremene umjetnosti, koje su uložili protiv presude Višeg suda u Bijelom Polju, ocijenio kao neosnovane.

Presudom Višeg suda u Bijelom Polju je dosuđeno da Crkva Svetog Dimitrija na Kruševcu pripada MCP.

 Džomić je pojasnio da je presuda Višeg suda u Bijelom Polju odavno pravosnažna, ali da je ovaj višegodišnji postupak sada okončan i po vanrednom pravnom sredstvu.

On je Danu rekao da je najviša sudska vlast u Crnoj Gori  presudila i potvrdila da je Mitropolija crnogorsko-primorska Crkvena opština podgorička titular prava svojine nad Crkvom Svetog Dimitrija na Kruševcu.

Javnosti je poznato da je Viši sud u Bijelom Polju tri puta zbog nezakonitosti poništavao presude Danila Jegdića, sada već suspendovanog i krivično gonjenog sudije Osnovnog suda u Podgorici, koji je u ovom predmetu godinama i uporno postupao krajnje pristrasno i navijački, a sve sa ciljem da usvoji pravno neosnovan tužbeni zahtjev Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, a odbije pravno osnovan tužbeni zahtjev Mitropolije”, rekao je Džomić Danu.

On je dodao da se “nimalo ne čudi u ove dane sjeo na optuženičku klupu zbog vrlo ozbiljnih optužbi koje se tiču njegovog sudijskog rada”.

Veoma sam tužan zbog načina na koji je sudija Jegdić postupao u ovom predmetu protiv Mitropolije i Crkve Velikoga Sveca Dimitrija na Kruševcu”,  rekao je Džomić uz opasku da je pravda je spora, ali je dostižna.

Tagovi:
Sve vijesti