Zbog abortusa neprirodan omjer žena i muškaraca!

Autor:

Podaci Instituta za javno zdravlje ukazuju na sve veći broj prekida trudnoće zbog pola.

Zbog abortusa neprirodan omjer žena i muškaraca! Foto: MONDO

Institut za javno zdravlje objelodanio je da su 2016.godine bila 763 namjerna prekida trudnoće u Crnoj Gori. Poređenjem Monstatovih podataka o broju rođenih dječaka i djevojčica lako se može ustanoviti da da je značajan broj abortusa urađen zbog ženskog pola djeteta te da iznosi 76, piše Dan.

List navodi da prema statistici Monstata u prosjeku se u Crnoj Gori rađa 10 odsto više dječaka nego djevojčica, dok bi prirodni omjer trebao da bude 102:100.

 Zvanična statistika pokazuje da je broj muške djece i ženske novorođenčadi daleko  mimo prirodnog omjera. Monstat bilježi da je poslednjih 15 godina rađano u prosjeku 109 dječaka na 100 djevojčica.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje tokom 2016. godine registrovan je ukupno 1,271 prekid trudnoće. Iz Instituta ističu da se procjenjuje znatno veći broj namjernih prekida trudnoće,nego što to pkazuju zvanični podaci zdrastvenih ustanova.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori nedostaje 3,000 žena u reproduktivnoj dobi, piše Dan.

Američki Institut za istraživanje populacije posmatra od 2000. do 2014. godine brojeve rođene ženske djece u odnosu na mušku i uporedio ih je sa prirodno očekivanim brojevima. Procijenjeno je da se godišnje u Crnoj Gori namjerno abortira oko 50 djevojčica.

Prema nalazima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crna Gora se uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju svrstava u svjetski vrh na listi zemalja a najvećim disbalansom među djecom muškog i ženskog pola.

Sve vijesti