Bošković: Niko od Crne Gore nije tražio NATO baze

Autor:

Niko od Crne Gore nije tražio postavljanje NATO baze, niti je ona to od bilo koga tražila, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

2
A- A A+
NATO razarač Foto: MONDO

  Generalni sekretar Jens Stoltenberg u utorak je, uoči ministarskog sastanka, odgovarajući na navode opozicionog predstavnika Milana Kneževića da je planirana izgradnja baza narednih godina, kazao da nema planova za takve baze, pojašnjavajući da bi za to svakako bila potrebna podrška crnogorske Vlade.

Upitan da li bi Vlada podržala izgradnju baze u Crnoj Gori, Bošković je rekao da mu je „prosto nevjerovatno“ pozivanje na izjave Kneževića i njegovih partnera.

„Ali još jednom da ponovim da niko od Crne Gore nije tražio, niti je Crna Gora od bilo koga tražila pozicioniranje bilo kakvih baza, tako da je moj odgovor negativan. Nadam se da ovu temu sa ovim završavamo, jer mislim da ima mnogo važnijih stvari, i danas i uopšte, o kojima treba da razgovaramo“, rekao je on uoči sastanka u Briselu, odgovarajući na pitanja crnogorskih novinara.

Kakav je status NATO vojnika u Crnoj GoriKad su u pitanju aktivnosti NATO-a planirane sa Crnom Gorom, Bošković je kazao da je Crna Gora sa Alijansom imala aktivnosti i prije nego što je postala članica, kao i intenzivnu komunikaciju od obnavljanja nezavisnosti.

„Crna Gora je dosad, kroz bilateralne ili multilateralne sporazume imala nekoliko stotina aktivnosti sa NATO partnerima“, rekao je on, dodajući da ne postoji ništa specijalno u odnosu na prethodno što je rađeno i što su redovne aktivosti.

Prema riječima Boškovića, crnogorska vojska je pokazala da je na nivou svih standarda koji se od nje očekuju kao od najnovije članice NATO-a i da svojim kapacitetima na najbolji način doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Govoreći o promjenama u komandnoj strukturi, Bošković je novinrima kazao da su razgovori o tome u skladu sa novim situacijama i izazovima.

„Svijet se mijenja, danas je drugačije nego prije 70 godina kad je NATO osnovan i moramo da pokušamo da nađemo načine za borbu sa izazovima“, kazao je Bošković.

On je, upitan da li tako NATO provocira Rusiju, odgovorio odrično.

„NATO nije organizacija koja u svojoj osnovi ima namjeru da provocira bilo koga, već je to organizacija za dobrobit svih građana Evrope i sjevernoatlantske zajednice“, kazao je Bošković.

On je rekao da je ovaj sastanak ministara odbrane drugi kom Crna Gora prisustvuje kao punopravna članica, i koji će, dodao je, biti prilika da upoznaju partnere sa tim šta je Crna Gora radila od punopravnog članstva.

„I da pokažemo da ono što smo ostvarili 5. juna nije kraj našeg puta, već početak ozbiljne pripreme, reforme kompletnog sistema bezbjednosti, političke reforme i svega onog čime Crna Gorasvojom veličinom i kapacitetom može da doprinese zajedničkoj borbi protiv izazova, prije svega terorizma“, poručio je Bošković.

%MCEPASTEBIN%

Tagovi:
Sve vijesti