Brajović: Oprezno sa deklaracijama

Autor:

Iskustvo iz prošlosti govori da treba biti oprezan sa donošenjem deklaracija, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

0
A- A A+

  Upitan da prokomentariše pripremu Deklaraciju o zaštiti srpskoj jezika i identita Srba u regionu i da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik.

"Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primjer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prošlosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima", rekao je Brajović za RTS.

Govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske u Crnoj Gori, on je rekao da bi volio da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.

"Isto mislim i za građane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dvije države", poručio je Brajović.

O slučajevima poput državnog udara, on kaže da su kompleksni, da ne spadaju u domen zakonodavne vlasti, ali da ne misli da opterećuju odnose dve zemlje.

"Neophodna i veoma važna je saradnja naših pravosudnih organa. Slučaj državni udar opterećuje politiku u Crnoj Gori. Taj sudski slučaj dostupan je svima, imamo javno prenos suđenja i jedna čekamo da se okonča i da dobije sudski epilog", rekao je Brajović.

Upitan da li misli da će se Milo Ðukanović kandidovati za predsjednika Crne Gore, Brajović je rekao da će to biti samo Ðukanovićeva odluka, ali ako odluči da se kandiduje, vjeruje da će biti predsjednik Crne Gore.

Tagovi:
Sve vijesti