ANKETA: Gdje je najbolji burek u Podgorici?

Omiljeni doručak Crnogoraca, a i naroda u regionu je BUREK. Može da se pravi na više načina, slatki, slani, ili jedan od tri oblika: štapovi, trouglast ili umotan. Može se naći "na svakom ćošku", ali gdje su bureci najukusniji?

ANKETA: Gdje je najbolji burek u Podgorici? Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević

Mi Crnogorci se dijelimo na one koji jedu burek sa mesom i one koji jedu burek sa sirom, a na bureke sa ostalim sastojcima gledamo kao na manje vrijedne ili uvrijedljive, jer BUREK JE BUREK.

U Podgorici provjeren burek se može pojesti u samo par radnji.
Ako niste jeli, sigurno ste čuli za čuvene bureke kod Vukčevića. O njima pričaju sve generacije, od osnovnih i srednjih škola, do penzionera.

Zatim poslastičarnica "Sonja", na čijem meniju se nalaze kolači, sladoledi, a posebno su istaknuti burek i jogurt, kao da zaslužuju posebno mjesto na samom vrhu menija. Vjerujte, zaslužuju.

Zatim decenijama poznata Ambasada Zabjelo. Ispod sjeverne tribine stadiona FK Budućnost "žive" čuveni podgorički bureci, poznati po vlasniku radnje, čuvenom Džavidu Džaki Mahmutoviću. Mnoge poznate ličnosti i funkcioneri dolazili su u njegovu buregdžinicu, a i Milo Đukanović je imao običaj da svrati lično ili da pošalje nekog po Džakin burek.
(Novije generacije ovu radnju pamte po njegovom sinu Fetu, pa se često za ovu radnju koristi naziv "Kod Feta")

Tu je i Sarajka, radnja koju možete pronaći na više lokacija u Podgorici, a u svakoj je u ponudi isti burek, nevjerovatnog ukusa. To je jedan od rijetkih bureka koji se vaga, pošto se kupuje na štapove. Cijena nije istaknuta po komadu već na gramažu.

Da ne zaboravimo pekaru Centar koja se nalazi u zgradi Pejton. Jedna od novijih pekara, za samo par godina rada, već se nalazi među Podgoričkim legendama, a za to je zaslužan, naravno burek.

I za kraj, poslastičarnica Korzo. Ko nije čuo za nju? Jedno od najstarijih mjesta u Podgorici, koje je ostalo nepromijenjeno i odoljelo urbanizaciji.

Pogledajte koje su to radnje (iako vjerovatno znate):

O BUREKU

Burek potiče iz Turske, a proširio se južnom Evropom za vrijeme ekspanzije Otomanskog carstva.
Danas se u raznim oblicima jede od Tatarstana do Slovenije, arapskim zemljama i Španiji. Na područje Balkana dolazi krajem 15. vijeka.
Inače, u Nišu je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svijetu. Najmanji je ispečen u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 metara kvadratnih i bio težak 200 kilograma!

Specifično za BiH je da se samo u ovoj zemlji riječ burek koristi isključivo za varijantu sa mesom, dok su ostale verzije - obične pite.

Još jedna zanimljivost je da se u Turskoj često koristi izraz „Nisam dovoljno bogat da jedem baklavu i burek svakog dana“.

Gdje vi mislite da je najukusniji burek u Podgorici?Sve vijesti