Milov izbor knjiga za ovu nedjelju!

Kolašinac Milo Šćekić, jedan od najnačitanijih Crnogoraca, u svojoj redovnoj rubrici na Mondu i ovog četvrtka predlaže našim čitaocima koje knjige treba pročitati.

0
A- A A+
Milo Šćekić Foto: Mondo/Mirko Šljivančanin

 Vođen prvenstveno skromnom željom da još neko u sebi osjeti da može biti posjednik neizrecive literarne čarolije koja će ga obujmiti i uznijeti za sobom, Milo nam i ove nedjelje dijeli preporuke za čitanje.

,,U izboru naslova koje želim preporučiti vodio sam se mišlju da oni trebaju zavrijediti interesovanje čitalaca raznolikih književnih dobi, da obuhvataju literarnu ljepotu koja je prijemčiva raznolikim senzibilitetima; nijesam favorizovao jednu odredjenu tradiciju, neku posebnu školu, neko razdoblje ili zemlju; naprotiv, izbor naslova nijesam podredio čak ni funkciji sopstvenih knjizevnih navika..."

Hladnokrvno ubistvo - Truman Kapote 

Amerika je krajem 1959. godine zaprepašćeno stajala pred zvjerskim, četvorostrukim ubistvom na farmi kod Garden Sitija u Kanzasu. Ubice su ubrzo uhvaćene. Pisac Truman Kapote sa neskrivenim entuzijazmom odlazi u epicentar dešavanja i punih šest godina istražuje, dokumentuje i intervjuiše ljude koji su u bliskoj vezi sa svirepim ubistvom.

Tako nastaje i dati roman koji je jedinstveno djelo u svetskoj književnosti, jer u njemu nema "nijedne riječi, nijedne rečenice, nijednog dijaloga, nijednog lica, pa čak nijednog opisa koji je izmišljen." Ono što me je uvijek nanovo, bezmjerno fasciniralo, u ovom romanu je to što Kapote čitaocu na jedan zasigurno genijalan način predočava ubice četvoročlane porodice, i tako nam ih približava na emotivnoj razini da uspijeva da izazove našu saosjećajnost.   

Od mog prvog susreta sa ovim djelom ono u meni ostaje kao jedan od najupečatljivih, najcjelovitijih romana o zločinu, ali i o smrtnoj kazni. Specifično je i to što je Kapote prisustvovao smrtnoj kazni ubica, ujedno junaka svog romana.

Neizbježno je pomenuti da se on, za vrijeme dugih razgovora, posebno vezao za jednog od ubica, koji posjeduje umjetničke sklonosti, i mnogi su tvrdili da je onoga dana kad je izvršena smrtna kazna nad dvoicom ubica - zapravo "ubijen" i Kapote, u njemu više nije bilo ni traga entuzijazma i strasti...

On sam nam poručuje:

"Napisavši tako težak roman najzad sam se otarasio svoje ličnosti. Otišao je momak koji je htio impresionirati pisanjem. Volio sam tog momka, ali sam ga svjesno uklonio, bio je to akt volje, jer nije teško biti takva ličnost - bio je egzotičan, čudan, ekscentričan. Morao je otići, jer me je život odveo na staze dubljih mudrosti..."

Tunel -  Ernesto Sabato

Malo koja knjiga me je uspjela tako duboko zaintrigirati kao ovo začudjujuće djelo. Jednostavno, garantujem svima da će u cjelosti preispitati interakcije sa drugim ljudima nakon čitanja knjige. Priča o čovjeku koji je na jedan krajnje racionalan, logički način pokušao analizirati spiritualnu dimenziju ljubavi.

Polako, ali odista hipnotišućim, sugestivnim glasom Sabato nas uvodi u razmišljanja svog junaka, i kao da i mi sa njim - sve dublje i dublje ulazimo u neki imaginarni tunel... Da li se ljubav može sagledati samo racionalnim, hladnim putem, i koja je cijena toga...

Oslušnimo velikog metafizičara Sabata:

"Moram da priznam da ni sam ne znam šta želim da kažem sa onim "prava ljubav"; i zanimljivo je da, mada sam često upotrebljavao taj izraz u ispitivanjima, nikad do danas nijesam u potpunosti analizirao njen smisao. Šta to znači? Ljubav koja uključuje čulnu strast?"

Lovac u žitu -  Dž. D. Selindzer 

Nikada nijesam naišao na djelo koje se tako iskreno, beskompromisno, pobunilo protiv licemerja jednog vremena i jednog društva. Selindzer kroz svog junaka, Holden Kolfilda svima nama želi ukazati da nikako ne smijemo tražiti bilo kakav relativno snošljiv kompromis sa svijetom laži.

Mnogi tinejdzeri toga, kao i ovoga vremena, ostaće zapanjeni pred ovim djelom kroz koje provijava najiskrenija žudnja sa životom koji mora biti autentičan i krajnje iskren...

Čitajući ovu knjigu osjetićete pulsiranje života, osjetiti da nešto spiritualno dodiruje vaše najtananije damare, i prepoznati da se u nama osvješćuje spoznaja o kojoj Selindzer govori:

"... bićeš sve bliže i bliže - to jest,ako to želiš, i ako to tražiš i čekaš na to - onoj vrsti saznanja koja će ti biti veoma, veoma bliska tvome srcu."

Sve vijesti