Kako da spavate kao čovek uprkos vrućinama

Autor:

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da pobedite vrućine i budite se odmorni.

0
A- A A+

Leto je najzabavnije godišnje doba, lepo smo raspoloženi, i sve je kako treba dok ne dođe veče i vreme da se ide na spavanje. E, onda počinje pravi pakao. Prevrtanje po krevetu, preznojavanje, komarci...

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se naspavate kao čovek bez obzira na vrućinčine koje nas očekuju u nedeljama pred nama.

Popodne stavite čaršafe u plastičnu kesu, pa u zamrzivač. Jeste gnjavaža, ali dok ih uveče vratite na krevet, taman će se ugrejati dovoljno da budu sasvim prijatno sveži kad legnete.

Napunite termofor kockicama leda i držite ga pri ruci, tako da možete da ga prislonite na najtoplije tačke na telu (iza kolena, zglobovi šaka, frat, unutrašnja strana laktova) kad legnete.

Napunite fajtalicu vodom i držite je u frižideru, pre nego što odete u krevet, osvežite se prskajući se po licu.

Vodite računa da posteljina i pidžama u kojoj spavate budu 100% pamuk. Sve druge kombinacije materijala su leti neprihvatljive.

U toku dana, jedite manje obroke. Kad su velike vrućine, ne bi trebalo da jedete previše namirnica koje sadrže visok nivo proteina jer one ubrzavaju metabolizam, što znači da se telo dodatno zagreva.

Ali, začinjena hrana nije loša ideja, iako ne deluje tako na prvi pogled. Kapsaicin, hemikalija koja se nalazi u ljutoj, začinjenoj hrani stimuliše receptore za toplotu, pojačava cirkulaciju i izaziva znojenje, što će rashladiti organizam. Ipak, ako ćete da jedete začinjeno, nemojte da to bude baš neposredno pred odlazak na spavanje da biste izbegli gorušicu.

Tuširajte se mlakom vodom. Iako hladan tuš može biti primamljiv, pametnije je da se tuširate mlakom vodom jer će vaše telo tako lakše postići optimalnu temperaturu za spavanje.

Isključite sve električne uređaje u spavaćoj sobi. Laptopovi, kompjuteri, televizor... sve to greje, malo, doduše, ali kad saberete sve i dodate na paklenih 30 stepeni, čitanje u krevetu odjednom deluje kao dobra opcija zar ne?

I, ako živite sa ljubavlju svog života, neka se jedno od vas žrtvuje i pređe u dnevnu sobu... Bolje ćete se slagati ako se noću dobro naspavate.

Kako da izađete iz začaranog kruga nesanice

San "za lepotu" stvarno radi

Evo kako da se (konačno) naspavate

Ovo je zajedničko ljudima koji dobro spavaju

Da li stvarno možemo da "nadoknadimo" san

Sve vijesti