Pavićević:U Skoplju su gubili s rukama u džepovima

Autor:

Crnogorski košarkaški derbi u ABA ligi dobio je (očekivano) i treće poluvrijeme.

Pavićević:U Skoplju su gubili s rukama u džepovima Foto: MONDO/Anto Baković

Nakon incidentnog završetka meča i isključenja trenera oba tima Đorđija Pavićevića i Ilijasa Zurosa, ali i savjetnika u stručnom štabu Morara Mihajla Pavićevića i direktora Budućnosti Gavrila Pajovića, reagovali su prvo iz podgoričkog tabora a potom je uslijedio odgovor iz barskog.

Sporski direktor Budućnosti Gavrilo Pajović izjavio je za portal Analitika da pretpostavlja da do verbalnog sukoba trenera dva tima ne bi došlo da je spram stratega Mornara Đorđija pavićevića bio Crnogorac.

''Nisam vidio kada se Pavićević ispriječio Zurosu na izlasku sa parketa, već su mi to kazali poslije, i to je neprimjereno. A pretpostavljam da se to možda ne bi ni desilo da je trener bio neki Crnogorac, ali Grk koji ne razumije naš jezik...koji nije dao nikakvog povoda. Može da griješi ili ne griješi, ali Zuros je kulturan, vaspitan čovjek, koji je bio provociran tokom čitave utakmice. Ali to što se desilo, da mu brani da izađe iz sale, to nijesam čuo, ni vidio nigdje”, rekao je Pajović za Analitiku.

Izvor: Youtube


On je prokomentarisao i proteste iz stručnog štaba Mornara zbog više sudisjkih odluka.

“Kad je u pitanju suđenje, sudili su jedan od najboljih evropskih sudija i dvojica mladih, perspektivnih crnogorskih sudija. Suđenje je bilo korektno. Bilo je poteza koji nijesu bili evroligaški, koji su bili i van nivoa ABA lige, možda se u tom dijelu nijesu snašli. Prošle godine je bilo od strane Mornara priče da je to organizovan sistem, oraganizovana krađa, itd. To su ozbiljne sudije koje imaju svoj integritet, možda se u pojedinim vankošarkaškim situacijama nijesu snašli najbolje jer su nezamislive, ali ovo drugo su odradili korektno i pošteno kako i znaju i umiju”, rekao je Pajović.

Direktor Budućnosti nije dugo čekao na odgovor stratega Mornara Đorđija Pavićevića koji je u reagovanju podsjetio da mu je isključenje protiv Budućnosti prvo u dvoipodecenijskoj trenerskoj karijeri.

“Kad je Voler, na 44 sekunde do kraja, pogodio dvojku za 75:70, sudija Koljenšić je dosudio ličnu grešku Paviću nad Subotićem. Igrač Budućnosti je krenuo za Pavićem do naše klupe da se objašnjava. Prišao sam i rekao Subotiću da ne treba ulaziti u priču o tom faulu, jer ako ga je i bilo nije bio namjeran i mi smo korektno zaključuli taj razgovor. Onda sam, neočekivano, vidio kako, s druge strane terena trener gostiju g. Zuros prijeti prstom i maše rukama ka našoj klupi. Kazao sam sudijama da bi bilo red da i njemu daju tehničku grešku kad su je dosudili i meni zbog mnogo manjeg protesta. Ali, gospodin Zuros nije odustajao i učinio je nešto što nijedan trener nije nikad u ovoj dvorani. Prešao je pola terena i došao na našu stranu i nastavio da prijeti. U tom momentu sam i ja reagovao, ali brzom reakcijom sudija i nekih igrača gospodin Zuros je vraćen na svoju polovinu, a ja sam se sam povukao”,ispričao je Pavićević.

Pavićević naglašava da je do tog momenta, kada je zajedno sa Zurosom isključen, njegov odnos prema protivničkom stručnom štabu bio na visokom, profesionalnom nivou.

“Moje pravo da reagujem na odluke sudija za koje mislim da su pogrešne i zbog toga sam sankcionisan tehničkom greškom. Nije tačno da sam prepriječio put gospodinu Zurosu kad je htio da napusti dvoranu. U tom trenutku imao sam, u svojoj karakterističnoj pozi – sa rukama prekrštenim na grudima, komunikaciju sa svojim saradnicima iz stručnog štaba kako bi im dao instrukcije kako da vode ekipu bez Mihaila i mene, kao i sa sudijom Koljenšićem. On mi je nešto govorio, ali ga nisam čuo od buke, a kad mi je prišao objasnio mi je da moram da napustim dvoranu. Bez pogovora, skrštenih ruku, to sam i učinio. Istina je da sam tada izmijenio nekoliko riječi sa gospodinom Zurosom, ali i da sam izvršnom direktoru Budućnosti Slavku Raduloviću kazao da gospodina Zurosa povuče u hodnik da ga u onoj gužvi neki gledalac ne dovede u neprijatnu situaciju”, naveo je Pavićević.

On je dodao da je “incident iskusno inicirao”  trener Budućnosti kako bi zasjenio pobjedu Mornara.

Na izjavu sportskog direktora Budućnosti, Pavićević je odgovorio taksativno. U prvoj stavci naveo je da se treneru Budućnosti niko od strane stručnog štaba Mornara i igrača, do ekscesa, nije obratio bilo kakvim riječima, a pogotovo ne uvredljivim.“Ponašali smo se kao i na svim ostalim utakmicama u Baru za šta smo dobili komplimente od svih gostiju koji su igrali u „Topolici“, rekao je Pavićević.

Na opasku Pajovića da do incidenta možda ne bi došlo da je trener Budućnosti bio neki Crnogorac, Pavićević je uzvratio: “Na šta aludira sportski direktor Budućnosti kad kaže „da se to možda ne bi desilo da je trener bio neki Crnogorac“, ne znam. Svima je poznato gdje je kome mjesto po tom pitanju, odnosno kad treba negdje da se isprsimo mi iz košarke”.

Prvi čovjek Mornara se osvrnuo i na incident sa rušenjem reklama ispred klupe Budućnosti nakon završetka meča.

“To prihvatamo kao sportski čin u interpretaciji gostiju, u sutuaciji kad je pobjeda važnija od bilo čega. Šta bi bilo da smo mi to napravili u Podgorici?”, upitao je Pavićević.

Na ocjene sportskog direktora Budućnosti o kvalitetu sudija trener Mornara je uzvratio: “Ne mora nam sportski direktor pričati o kvalitetu dvojice sudija iz Crne Gore, da ne posjeduju kvalitet ne bi sudili evropske utakmice, ali je svima jasno kakav pritisak imaju kad sude utakmice Budućnosti, u šta je mogla da se uvjeri cjelokupna sportska javnost u Regionu”.

Na kraju reagovanja Pavićević je rekao da shvata sportskog direktora Budućnosti “da u potpunosti opravdava i stoji iza postupaka gospodina Zurosa, prvog trenera koji je u „Topolici“ „uspio“ da napravi incident, a šta se jasno vidi na video snimku”.

Pavićević je zaključio opaskom da mu je “drago što je Mornar izazvao toliki napad adrenalina kod stručnog štaba Budućnosti, koji je kompletan, s rukama u džepovima, pratio utakmice (i poraze) protiv Karpoš Sokolija, MZT-a i Zadra”.

“Tolika motivisanost i želja da se trijumfuje u crnogorskom derbiju mora da nas inspiriše pred utakmicu s Cedevitom koja će, nadam se, u „Topolici“ proći kao i Budućnost”, dodao je Pavićević.  

Pogledajte u kakvoj je atmosferi igran duel dva najbolja crnogorska košarkaška kluba u 19. kolu ABA lige:

Izvor: Youtube

Sve vijesti