MONDO na regati oldtajmerki u Baru (FOTO)

Uz harmoniku, gitaru, zvuke Dalmacije i miris leskovačkog roštilja Barani svih vjera i nacija pojačani „sezonskim sugrađanima“ iz Rusije proslavili prvu regatu „Latinsko jedro“.

MONDO na regati oldtajmerki u Baru  (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković

Panoramu Barskog zaliva uljepšale su u srijedu ujutro old-tajmer jedrilice, tzv. „arsenalke“ i „korčulanke“. U organizaciji Mediteranskog centra fotografije održana je premijerna regata “Latinsko jedro – Bar 2014” koja će ostati upamćena i po spektakularnoj proslavi kojoj bi na scenografiji i sadržajnom koloritu pozavidio i proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Kako je to, valjda samo Baranima dostižno, fregata “Latinsko jedro” okupila je zaljubljenike u jedrenje, uz kolorit Dalmacije i miris Leskovca, zvukove gitare i harmonike.

MONDO na regati oldtajmerki u Baru  (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković


Prije slavlja moralo se, naravno, jedriti. Uprkos tome što je neko od učesnika premijernog “Latinskog jedra”, startovao sa upaljenim motorom, neko protestvovao zbog objašnjenja organizatora da će se bova oko koje se okreće “vidjeti na pola puta”, prva se u marinu vratila “arsenalka” sa posadom – skiper Nenad Bokovac, Caca Bokovac i Osman Duraković.

Odmah za „Viktora“ na cilj je stigla posada Emilio Gavran i Vuk Vujačić, dok je treće mjesto zauzeli su Mišo Durutović i Vlaho Martić.

Četvrta je bila posadi skipera Milana Bakovića, sa kojim su jedrili Tomislav i Marko Stević i Nedžad Bracić.

MONDO na regati oldtajmerki u Baru  (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković


Pobjednički trofej skiperu Nenadu Bokvocu predali su prvo poznanti barski ugostitelj Ljubo Karanikić, potom kapetan Slobodan Baja Bajković, koji je bio i sudija i supervizor takmičenja, i na kraju predsjednik mediteranskog entra fotografije Anto Baković.

„Sve četiri ojedrene barke koje su učestvovale u trci majstorija su Pero Bokovac. Urađene su u oldtajmer stilu “korčulanki” i “arsenalki”, nisu jedrile “u trokutu”, već između dvije tačke , u barskom zalivu ispred Madžarice i marine“, ojasnio je nakon takmičenja za MONDO kapetan Bajković.Uoči regate u kafeu “Planet” na barskom šetalištu Mditeranski centar fotografije uručio je diplome za doprinos barskom nautičkom sportu direktoru Marine Bar kapetanu Tomislavu Markoloviću, kapetanu Ljubu Kočoviću, direktoru kompanije “NImont” i majstoru Peru Bokovcu.

MONDO na regati oldtajmerki u Baru  (FOTO) Foto: mondo.me

„Takmičenje je uvertira planiranih regata koje će biti uvrštene u kalendar takmičenja u barskom akvatoriju. Vjerujemo da će preko ovih drvenih čamaca dužine od 4-6 metara sa latinskim jedrom, građani Bara i turisti osjetit mediteranski duh i izazove morskih avantura“, izjavio je predstavnicima medija predsjednik Mediteranskog centra fotografije, proslavljeni barski fotograf Anto Baković.

Proslava uspješnog okončanja regate održana je kod čuvenog barskog nautičara Rajka Orlandića, uz učešće klape “Spilja” i prijatelja iz Rusije.

Sve vijesti