Oglasio se i haški oslobođenik Stanišić

Nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić po povratku u Beograd kaže da je oslobađajuća presuda u Hagu " samo logičan slijed događaja"

0
A- A A+

Stanišić, koga je Haški tribunal prvostepenom presudom oslobodio svih optužbi za zločine u Hrvatskoj i BiH, izjavio je da je sudija Alfons Ori na najbolji mogući način shvatio suštinu slučaja, te je presuda bila "samo logičan slijed događaja".

"Ono što je meni najbitnije jeste da sam srećan zbog sadržaja same presude, ali prije svega zbog moje porodice i svih prijatelja i saradnika, koji su me svih ovih deset godina podržavali i pomogli da dokažem kakva je bila moja stvarna uloga u teškim vremenima koja su iza nas", rekao je Stanišić u telefonskoj izjavi za "Novosti" po dolasku u Beograd iz haškog pritvora.

On je, kako prenose "Novosti" na svom sajtu, posebno naglasio jedan aspekt ovog slučaja, koji je po njemu bio i odlučujući da presuda (njemu i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije te službe Franku Simatoviću) bude oslobađajuća, odnosno da bude proglašen nevinim po svim tačkama optužnice.

"Veoma je bilo bitno što je sudija Alfonso Ori na najbolji mogući način shvatio suštinu ovoga slučaja, što ga je proučio možda bolje i od nas samih i onda je ovakva presuda bila samo logičan slijed događaja", rekao je Stanišić.

Prema saznanjima lista, u roku od dvije nedjelje biće organizovan sastanak Stanišićevih i Simatovićevih advokata sa predstavnicima haškog tužilaštva na kome će pasti odluka hoće li se oni žaliti na presudu ili ne, a "kako sada stvari stoje, realnija je varijanta da neće biti žalbe tužioca na presudu sudije Orija".

Ukoliko se tužilac bude žalio, onda su do drugostepene presude Stanišić i Simatović slobodni ljudi, ali bez prava da napuštaju Srbiju. Ukoliko se tužilaštvo ne bude žalilo, onda su automatski pravosnažno slobodni, piše beogradski dnevnik.

Navodeći da će "biti vremena za široku priču", Stanišić kaže da je srećan i veoma umoran i iscrpljen i da dve noći nije oka sklopio, noć pre čitanja presude i onu iza njenog izricanja.

Stanišić i njegov nekadašnji pomoćnik Franko Simatović, "pobegli" su danas novinarima koji su ih čekali da u Beograd slete vladinim avionom.

(Tanjug, foto: Beta/ AP Photo/Martijn Beekman)

Sve vijesti