• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBILJEŽENO 107 GODINA OD ROĐENJA BUDA TOMOVIĆA

Autor Jovana Raičević

Kolektiv Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” i predstavnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice, položili su vijence na bistu Buda Tomovića, u sjećanje na dan kada je prije 107 godina rođen.

 Obilježeno 107 godina od rođenja Buda Tomovića Izvor: KIC Budo Tomović

Vijence su položili čelnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić, Milanka Stojanović i Miro Raičević, kao i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović i pomoćnik Zoran Šoškić.

Izvor: KIC Budo Tomović

  Nakon minuta ćutanja, direktorica KIC-a istakla je “da već 56 godina, nekada Dom omladine, a danas KIC, s ponosom nosi ime istaknutog borca, intelektualaca, pjesnika, kosmopolite, prvog predratnog predsjednika Crnogorske narodne omladine, čovjeka koji je bio oličenje herojstva i uzor na koji bi trebalo da se ugledaju nove generacije’’.

Ona je podsjetila da je “Budo Tomović bio Crnogorac iz najljepših priča; dijete crnogorske tradicije, koje je vjerovalo u veličanstvenost etičkih zakona, kao što se vjeruje u ljubav i slobodu”.

Izvor: KIC Budo Tomović

Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Đurović govoreći o životnom putu heroja, rekao je da je Budo sa 19 godina postao član KPJ po svom izboru, a da danas članovi partije postaju po želji.

“Poginuo je od bratske ruke, nije ni od Italijana, ni od Njemaca, pogunio je od četničke ruke. Poginule su i hiljade od četničkih ruku i to se ne smije nikada zaboraviti, tada i sada, zato što ta ruka nije umrla, jer ta ruka nije sasječena, još je živa. Naša obaveza je da tu priču nikad ne zaboravimo”, istakao je Đurović i zaključio da dok god se budemo okupljali oko Buda Tomovića i ostalih naših slobodara, Crna Gora će biti slobodna.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA