• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert Stefana Milenkovića sjutra u Budvi

Autor Gordana Bojanić

U petak, 23. jula, sa početkom u 21h, na sceni između crkava, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Na programu je koncert koji će održati violinista Stefan Milenković sa kamernim orkestrom „Kamerata Novi Sad“.

 stefan milenkovic koncert u budvi Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Violinista Stefan Milenković, uživa plodnu karijeru kao međunarodno priznati solista i recitalista, sa izvanrednom produktivnom dugovječnošću, profesionalnošću i kreativnošću. Milenković je karijeru započeo još kao dječak. Nastupio je za predsjednika SAD-a, Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu sa 10 godina. Sledeće godine svirao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 je održao svoj hiljaditi koncert u Montereju u Meksiku. Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijardu u Njujorku, prije nego što je prihvatio svoju trenutnu poziciju vanrednog profesora violine na Univerzitetu u Ilinoisu u ,,Urbana-Champaign”. Milenković je i dalje najmlađi diplomirani umjetnik Muzičke akademije u Beogradu, magistarske studije završava sa 19 godina, a na pomenutom Džulijardu završio je i program strukovnih studija, pod paskom gospođe Doroti De Lej. Milenković svira violinu “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

O “Karmini Burani”, koju je oduvijek htio da svira, Milenković kaže: “Ja sam sada uveren da se mi na sceni – prigrlivši ovo monumentalno delo – vraćamo prvobitnoj, intimnoj i neposrednoj verziji originalne forme ovih pesama koje su u srednjem veku svirale, recitovale i pevale male grupe golijarda punih poleta, satire i bunta, ali pre svega ljubavi i neugasive želje da se – živi!”

,,Kamerata Novi Sad” je profesionalni kamerni orkestar nastao u okviru Akademije umjetnosti u Novom Sadu 1988. godine. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari akademije – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Kamerata je od svog osnivanja do 1999. godine djelovala pod umjetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge i nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspješna gostovanja u Njemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam), učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko ljeto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad teatar Budva,…). Takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Kamerata je uvijek imala djela domaćih kompozitora.

“Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmjerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, dok je Roman Simović, koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, rekao: „Ovo je najbolji orkestar u Srbiji“. Ujedno, nastupaju i sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Na programu će se naći Orfova “Karmina Burana” (ar. Ana Krstajić), kao i kompozicije Sindinga, Geršvina, Pjacole i grupe Kvin.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA