• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorska kinoteka obilježava SVJETSKI DAN AUDIO-VIZUELNE BAŠTINE 2020

Autor Jovana Raičević

Crnogorska kinoteka obilježiće Svjetski dan audio-vizuelne baštine 27. oktobra prikazivanjem cjelokupnog ciklusa “Crnogorski gradovi kroz vrijeme”, od 20:30h na svom zvaničnom YouTube kanalu.

 Crnogorska kinoteka obilježava SVJETSKI DAN AUDIO-VIZUELNE BAŠTINE 2020 Izvor: Crnogorska kinoteka

"Ovo neobično putovanje kroz prošlost projekat je filmskih reditelja Andra Martinovića i Nemanje Bečanovića, a obuhvata gradove: Žabljak, Kotor, Nikšić, Budvu, Ivangrad, Ulcinj, Bar, Titograd, Cetinje, Pljevlja, Herceg Novi, Bijelo Polje, Tivat, Rožaje, Plužine, Danilovgrad, Kolašin, Andijevicu, Šavnik, Plav, Perast, Rijeku Crnojevića i Virpazar" , saopšteno je iz Crnogorske kinoteke.

Prilozi se sastoje od odabranih crno-bijelih i kolor kadrova crnogorskih urbanih cjelina, nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku alternativnu muziku. 

Snimci datiraju od 50-ih do kraja 80-ih godina prošlog vijeka i preuzeti su iz žurnala u produkciji Lovćen filma ("Kamerom kroz Crnu Goru", "Filmski pregledi"), Filmskih novosti i informativnog programa Televizije Titograd, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan audiovizuelne baštine obilježava se širom svijeta uz različite aktivnosti i događaje kako bi se ukazalo na esencijalno važan rad koji se obavlja kako bi se audio-vizuelna građa zaštitila i prezentovala široj javnosti.

Svjetski dan audio-vizuelne baštine ove godine proslavlja se pod sloganom "Your Window to the World"i predstavlja ključnu inicijativu, kako UNESCO-a tako i Koordinacionog savjeta udruženja audio-vizuelnih arhiva (Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations - CCAAA), u cilju iskazivanja poštovanja onima koji rade u oblasti audio-vizuelnog očuvanja kao i institucijama koje čuvaju našu baštinu za buduće generacije.

Audio-vizuelni sadržaj igra važnu ulogu u našim životima, u traganju za boljim razumijevanjem svijeta i povezivanjem  sa drugim ljudima i sredinama, zaključeno je iz Crnogorske kinoteke.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA