• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski slikar “ukrao” Podgorici pejzaž FOTO VIDEO

Autor Miljana Dašić

Koliko često ste u prilici da u Podgorici naiđete na umjetnika koji u sred grada stvara na vaše oči?

 Ode to Life Rodžer Dejl slika na Milenijumu Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Zahvaljujući trećem Internacionalnom umjetničkom festivalu "Ode to Life", oni koji su poslijepodne prolazili mostom Milenijum, mogli su vidjeti performans jednog od svjetski poznatih pejzažista, koji je svoje djelo stvarao baš na ovom mjestu.

Rodžer Dejl, britanski slikar, profesor Univerziteta u Strazburu i vitez Reda umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture i komunikacija razmišljao je gdje bi mogao održati svoj performans, koji je sam osmislio.

“Ovo mjesto izabrao sam jer bih rekao da je simbol Podgorice”, rekao je on za MONDO, istakavši da je Crna Gora iznenađujuće lijepa, izuzetna zemlja.

“Volio bih da ponovo dođem i uradim više ozbiljnijih radova, pejzaža”, kaže Dejl.

Ovaj umjetnik svoje djelo započeo je natpisom “HEAVEN” (raj) na vrhu i “EARTH” (zemlja) na dnu platna, a zatim je, kao da se igra, Podgorici počeo da “krade” pejzaž Morače sa lakoćom i brzinom profesionalca.

FOTOGALERIJA:

“Na izložbi, pored ovog djela kada ga završim, možete vidjeti još nekoliko mojih radova. Takođe, vidjećemo i neke izuzetne slikare iz svih krajeva svijeta. Biće veoma interesantno razmijeniti iskustva. Inspirisaćemo jedni druge i to je bogatstvo ovog festivala”, kazao je Dejl.

FOTOGALERIJA:

Ode to Life festival, koji je počeo 14. Septembra, otvoren je svečanim koncertom italijanskih muzičara Kristin Vianeli i Pietra Kavedona.

Nastavlja se večeras u 20 sati ispred dvorca Petrovića na Kruševcu, gdje će publika uživati u predstavi “Warhol: Bullet Karma” poznatog britanskog glumca Gerija Rusta.

Sjutradan će u sali Dodest u KIC “Budo Tomović” biti odigrana predstava domaće produkcije “Zalutali metak”, autorski projekat Branka Kovačevića, koja je na Festivalu dramskog stvaralaštva u Bijelom Polju osvojila prvu nagradu za režiju, nagradu za najboljeg glumca (Đorđije Grujić) i drugom nagradom u cjelini.

Djela Rodžera Dejla i brojnih umjetnika iz svijeta, poput Ibrahima Gazele iz Egipta, Leonarda Đonakija iz Italije, Frensisa Agema iz Nigerije, Ekatarine Grečani iz Rusije i mnogih drugih biće izložena 19. septembra u 20 sati u kongresnoj dvorani “Milenijum” u hotelu “Ramada”.

Pored ovih događaja, Ode to Life organizovaće i izložbu crteža djece iz osnovnih škola iz Saudijske Arabije, Egipta, Finske, Holandije, Libana, Argentine, Šri Lanke, Maroka i Jordana, uz radove osnovaca iz škola “Maksim Gorki” i “Radojica Perović”. Ova izložba će biti održana u sali “Medun” u hotelu “Ramada” od 19 sati, 21. septembra na Svjetski dan mira.

POGLEDAJTE VIDEO DANAŠNJEG PERFORMANSA:

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragorad Djukanovic

Jel naslikao u sklopu pejzaža zgrade i smeće ili samo sunce i izmišljenu prelepu prirodu?