• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste ih već pročitali?

Autor Miljana Dašić

Ukoliko već niste čitali neke od ovih naslova, preporučujemo vam da odete do prve knjižare ili biblioteke i uvjerite se zbog čega se o ovim knjigama toliko priča

 Deset najpopularnijih naslova Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Izdavačka kuća Laguna izdvojila je 40 najpopularnijih knjiga, a mi Vam donosimo deset najčitanijih novijih naslova. Na Vama je da izaberete svoj.

1. Zabluda Svetog Sebastijana, Vladimir Tabašević

Prije nego što je postao svetac, Sveti Sebastijan je bio vođa proterijanske garde koja je progonila hrišćane. Kao vojnik, kad je mogao, on ih je spasavao od sigurne smrti. Ali kada to nije mogao, hrabrio ih je da stradaju za hrišćanstvo, skrivajući u svom srcu nadu da će vjera opstati i jačati upravo kroz žrtvu na koju ih je tajno podstrekivao.

Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, Tabašević ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Ovo djelo, nagrađeno Ninovom nagradom, natjeraće vas da preispitate svoje shvatanje žrtve i ciljeve koji se opravdavaju „dobrom namjerom“.

2. Ženski razgovori, Dušan Radović

Čitajući ovu zbirku duhovitih priča iz ugla različitih žena (i muškaraca) o ljubavi, sreći i zajedničkom življenju uživaćete neodoljivom šarmu Duška Radovića

Posmatrajući muški svijet iz ženske posmatrajući muški svijet iz ženske perspektive u dramskim crticama, Radović kroz humor, sli i gorčinu analizira ono što svakodnevno živimo. Ironična, ali dobrodušna, knjiga u kojoj će se svako pronaći.

3. Beogradski trio, Goran Marković

Epoha Hladnog rata i sivilo jugoslovenske svakodnevice percipirani iz ugla jednog stranca, pisca i službenika Britanske ambasade u Beogradu Lorensa Darela, koji je glavni lik ovog djela.

Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otou. Kada uskoro i njegova supruga doživi istu sudbinu, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spasi i pomogne njenoj kćeri, djevojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja.

Potresan i zabavan istovremeno, roman „Beogradski trio“ ne ispušta se iz ruku.

4. Ja sam Akiko, Stefan Tićmi

Među najpopularnijim knjigama našla se i jedna za djecu. Priča o Akiko, djevojčici koja ima pjegice, voli svog oca, kojoj koža miriše na staru hartiju i koja je često usamljena ugrijaće srce i starijima od devet godina.

„Ja sam Akiko“ proglašena je Dječjom knjigom godine Međunarodnog festivala „Trg od knjige“.

5. E, zabole me – Suptilna umetnost življenja, Mark Manson

Priručnik o tome kako da živite dobar život nasuprot onome što vam se preporučuje do sada je prodat u tri miliona primjeraka.

Decenijama nam govore kako je pozitivno razmišljanje ključ srećnog, ispunjenog i bogatog života. „E, zabole me za pozitivno razmišljanje“, kaže Mark Manson, superstar blogerske scene. „Da budemo iskreni to tupljenje je neopjevana budalaština i to mora da bude jasno“, kaže autor. “E, zabole me” je njegov protivotrov za sva ona zašećerena budi-pozitivan-dobro-se-osjećaj učenja koja su inficirala moderno društvo.

6. Čovjek po imenu Uve, Fredrik Bakman

Upoznajte Uvea, lika kojeg mjesecima unazad ne napušta pažnja knjigoljubaca. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su provalnici zatečeni pod njegovim prozorom. 

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge... I tako, kada komšije koje se useljavaju u susjednu kuću jednog novembarskog dana i slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj vještini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promijeniti jednog čovjeka i jedno udruženje stanara, ostavljajući čitaoca zamišljenim nakon posljednje stranice.

7. Agi i Ema, Igor Kolarov

Na Laguninoj listi najtraženijih naslona našla se još jedna knjiga za djecu.

Kratki roman Agi i Ema donosi dirljivu priču o prijateljstvu usamljenog devetogodišnjeg dječaka Agija i luckaste starice Eme, i njihovom zajedničkom buntu protiv svirepog i otuđenog svijeta.

Po ovom poetskom i duhovitom romanu (ovjenčanom Nagradom Politikinog Zabavnika za najbolju dječju knjigu) snimljen je prvi srpski film za dhecu poslije dvadeset pet godina pauze, u režiji Milutina Petrovića. Roman je do sada preveden na engleski, ruski, francuski i italijanski jezik, a u Rusiji je za kratko vrijeme doživeo dva izdanja.

8. Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice, Juval Noa Harari

Svojim jedinstvenim stilom, kojim je opčinio milione čitalaca širom svijeta, Harari nam ukazuje da su ljudi uspjeli ono što djeluje nemoguće: da zauzdaju glad, zarazne bolesti i rat. Pretvorili su ih iz nerazumljivih i nekontrolisanih sila prirode u izazove kojima je moguće upravljati

Šta će sada biti prioritetni problemi čovječanstva umjesto gladi, bolesti i rata? Kakvu ćemo sudbinu namijeniti ljudskom rodu, kao samoproklamovani bogovi planete Zemlje, koje korake ćemo preduzimati da to ostvarimo? Homo Deus istražuje projekte, snove i noćne more koji će oblikovati dvadeset prvi vijek – od prevazilaženja smrti do stvaranja vještačkog života. Pred nama su osnovna pitanja na koja moramo da damo odgovore: u kom pravcu ćemo se dalje kretati? I kako ćemo zaštititi ovaj krhki svijet od sopstvenih destruktivnih moći? Pred nama je sledeća faza evolucije: Homo Deus.

9. Dijagnoza: Ljubav, Simonida Milojković

Kad na premijeri pozorišne predstave upozna Jelenu, zavodljivu glumicu, Petar, oženjeni i zgodni beogradski psihijatar, odlučuje da je zavede i istraži da li je zaljubljenost vrsta psihoze.
Tako se Jelenin život pretvara u psihološki eksperiment, a ona se ludo zaljubljuje vjerujući da je pronašla čovjeka svog života. Jelenin dnevnik postaje hronika njihove ljubavi, a Petrova bilježnica hladna analiza jednog istraživanja. Međutim, ko od njih dvoje ispisuje vjerodostojnu priču? Da li je Jelena zaista pronašla savršenog muškarca, a Petar savršeno zamorče? Ko je zanesen ljubavlju, a ko manipulacijom, ko je u čijoj priči osvetnik, a ko žrtva sopstvene strasti?

Lako štivo za ljubitelje ljubavnih drama.

10. Aleksandar od Jugoslavije, Vuk Drašković

“Alekasandar od Jugoslavije” definitivno je jedan od romana koji će se pamtiti. Bez uljepšavanja i bez omalovažavanja, Drašković je na osnovu istorijske materije iskrojio izuzetnu priču o “Kralju Ujedinitelju”, prepuštajući čitaocu odgovor na pitanje da li je Jugoslavija bila greška ili ne.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA