• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAKADU posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj mapi

Autor mondo.me

Odlična selekcija predstava, raznolikost žanra, aktuelne domaće i regionalne dramske produkcije i koprodukcije i ove godine pokazali su se kao veoma uspješan recept pa je KIC-ova MAKADO za pet dana privukla skoro 1000 posjetilaca.

Sinoć, 29. januara je završeno četvrto izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO predstavom "Demokratija/Demokracija".

Za svaku od predstava tražila se karta više, a istinski ljubitelji kamernih dramskih formi, koji su stigli da ulaznice preuzmu ili kupe, uživali su u predstavama koje su se ove godine našle na repertoaru MAKADA. Svih  pet kamernih dramskih  ostvarenja su ujedno podgoričke premijere, a privukle su kako podgoričku publiku, tako i posjetioce iz ostalih crnogorskih gradova, saopštili su iz KIC-a "Budo Tomović".

Na startu ovogodišnjeg izdanja manifestacije, našao se „Bog masakra“ u produkciji pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, čiju režiju potpisuje Siniša Evtimov, a tekst Jasmina Reza. Jednu savremenu, većini blisku priču o običnim ljudima, moralu, poljuljanim vrijednostima, dvostrukim aršinima, izuzetnom  glumom ispričali su Omar Bajramspahić, Vule Marković, Jelena Đukić i Marija Maša Labudović. Publika je burnim aplauzima i iskrenim smijehom  nagradila   ekipu predstave, uz pohvale.

Sjajne utiske posjetioci su ponijeli i sa monodrame „Oskar i mama Roz“ sa izvrsnom beogradskom glumicom Vesnom Čipčić, po bestseleru Erika Emanuela Šmita, a  u režiji Nebojše Bradića. Potresna i emotivna priča o desetogodišnjaku Oskaru koji boluje od leukemije izazavala je suze kod većine u publici, a i sama Vesna Čipčić bila je dirnuta iskrenim reakcijama publike, briljantno  donoseći priču o životu i smrti, o beskrajnoj nadi da u svakom novom danu treba da pronađemo i najmanju radost.

Treće veče MAKADA bilo je u znaku predstave „Gospođa Bovari“ u produkciji ATAK-a i Centra za kulturu Plužine. Publici je prikazano savremeno dramsko čitanje klasičnog romana francuskog pisca Gistava Flobera. Inovativna režija Zorana Rakočevića i nadahnuta gluma Anđelije Rondović, Slaviše Grubiše, Zorana Dragićevića i Jovana Dabovića oživjela je na sceni priču o preljubi, časti i malograđanskom licemjerstvu.

Ovacije i aplauzi pratili su izvođenje komada u kojem je uživalo oko 500 ljubitelja teatra.

Kolašinski „Korifej teatar“ predstavio se komedijom „Žena koja je skuvala svog muža“. Crna komedija Debija Izita u kolektivnoj režiji aktera komada Marije Đurić, Anđelije Rondović i Đorđija Tatića nasmijala je publiku dovitljivim preokretima u ljubavnom trouglu, ispunjena preljubom i neiskrenim obećanjima.

Posljednjeg, petog dana manifestacije nastupili su Zijah Sokolović i Dražen Šivak u predstavi „Demokratija / Demokracija“. Maestralni Sokolović u partnerskoj igri sa Draženom Šivakom, uz minimalnu rekvizitu i bez scenografije prikazali su na osoben, satirično - komičan način, razvojni put demokratije kao društvenog uređenja od antičke Grčke do danas, pozivajući se na citate iz Šekspirovih i antičkih komada.

Sa neskrivenim simpatijama, publika je pozdravila izvođenje komada, u kojem je i sama učestvovala kao dio dramskog zbivanja.

"„MAKADO“ već poprima status tradicionalne pozorišne manifestacije na  našoj kulturnoj sceni, a povjerenje koje mu publika poklanja, prepune sale i odlične  kritike, dodatna su motivacija organizatoru, KIC-u „Budu Tomović“, da se i u narednom periodu istraje na kvalitetu afirmišući pozorišnu kulturu u Podgorici i Crnoj Gori, a uz podršku Glavnog grada", zaključuju iz KIC-a.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA