• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spanjola 0016 – dio kulturnog ljeta Herceg Novog

Autor mondo.me

Namjera da se poboljša ukupan ambijent za boravak turista i građana Crne Gore, kao i obilazak fotifikacije, dovela je u Herceg Novi umjetnike koji će na svojevrstan način oživjeti tamošnju tvrđavu.

 Spanjola 0016 – dio kulturnog ljeta Herceg Novog Izvor: Promo/Spanjola 016
Izvor: Promo/Spanjola 016

  “Spanjola 016” – naziv je programa koji je na tvrđavi Španjola organizovala NVO Sinergija u okviru prakticnog dijela izrade Studije za Stari grad Herceg Novi, kroz saradnju sa Fondacijom Petrović Njegoš, a predstavlja kulturno – umjetnički događaj koji ima za cilj da na izvjestan način aktivira tvrđavu i iznese moguće solucije za njenu upotrebu tokom godine, te da, obogaćivanjem ovog prostora, na svojevrstan način unese život gradu, preko obogaćivanja ponude sadržaja same tvrđave i nivoa zainteresovanosti, posredstvom bogatog sadržaja.

“Spanjola 016” na pravi način valorizuje i stavlja u upotrebu savemeni kontekst tvrđave, a predstavlja dio kulturnog ljeta “grada od skalina” koji će se održati od 8. do 13. avgusta u Herceg Novom.

“Trđava je ogroman kapacitet i treba je uvrstiti u adekvatnu ponudu grada, ali i staviti u upotrebu građanima koji već na njoj provode dosta vremena trenirajući, odmarajući se, šetajući psa ili u igri sa djecom” – kažu iz organizacije.

Kreatori atmosfere stvorili su bogat program kako bi svojim sadržajem privukli ne samo turiste, već i, kako građane Herceg Novog, tako i susjede.

Prva dva dana manifestacije podrazumijevaju volontersko čišćenje tvrđave i pripreme za niz izložbi, radionica, stručnih diskusija i koncerata. Već sledećeg dana, u srijedu 10. avgusta biće održana izložba Žarka Glavatovića, posjetioci će imati priliku da vide privremene instalacije umjetnika i diplomski rad Milene Mišeljić, na temu “Pejzažna arhitektura Španjole”. Istog dana biti održana i diskusija o mogućoj taksaciji zelenila, uređenju pejzaža i trenutnom stanju tvrđave.. U večernjim satima biće prikazan film “Noć vještica”.

Sljedećeg dana slijedi slikarska radionica za djecu sa temom “Španjola – naša kuća”, a potom diskusija na temu: “Šta Španjola može da bude” i kako je revitalizovati da bude jedno održivo i javno korisno dobro. Memorijalna izložba ”Arhitekti koji su stvarali novljansko građevinsko nasljeđe” – obuhvata istraživački rad više arhitekata koji su radili snimak postojećeg stanja Španjole – nekadašnju firmu/arhitektonski biro “Projekt”, kao i djela Nikole Dobrovića i Milorada Petijevića. Fotografije rekonstrukcije grada i stare mape za izložbu su, iz svojih privatnih zbirki, ustupili arhitekti Boris Ilijanić i Snežana Dulović.

U diskusijama će učestvovati stručnjaci iz regiona koji imaju iskustva u rekonstrukciji, konzervaciji i ovakvim vrstama radionica: profesor Ilija Lalošević, arhitekta konzervator Boris Ilijanić, pejzažni arhitekta Milica Berberović, NVO Expeditio, Rašo Pavićević, arhitekta konzervator Zorica Čubrović i drugi.

Čas joge u prirodi petog dana manifestacije, 12. avgusta, biće pravi uvod za žurku koja će na pravi način zatvoriti ovogodišnju manifestaciju “Spanjola016”. Elektronskim muzičkim događajem, na kom će posjetioce zabavljati DJ – evi: LAG, 2Beat, Budo S i Sharlo, organizatori će počastiti sve posjetioce hercegnovske tvrđave. Kako je planirano, sredstva prikupljena na žurci kroz prodaju pića i ulaznica biće uložena u prostor Španjole.

Podsjetimo, tvrđava Španjola ili Gornji grad izrađena je u 16. vijeku. Izgradili su je Španci 1539. godine, po preuzimanju vlasti od Turaka. Sadašnji izgled Španjola je dobila u period duge vladavine Turaka (od 1548. godine), kada su Turci na mjestu male tvrđave sagradili novu, o čemu svjedoči orijentalna arhitektura i arapski natpis na ulazu u utvrđenje. Španjola se nalazi na prežuljki Bajer, na sjeverozapadnoj strain grada, na nadmorskoj visini od oo 170 metara. Sa tvrđave se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE