• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje knjige za decu prošle godine

Izvor mondo.rs

Pobedila je knjiga "Leto kada sam naučila da letim" Jasminke Petrović.

 Najbolje knjige za decu prošle godine Izvor: MONDO
Knjige
Izvor: MONDO

  Portal "Detinjarije" namenjen roditeljima i ove zime je organizovao anketu medu književnim kritičarima, dečjim bibliotekarima i izdavačima knjiga za decu, o književnoj produkciji za decu u 2015 godini.

Pobedila je knjiga "Leto kada sam naučila da letim" Jasminke Petrović u izdanju "Kreativnog centra"
Veoma visoke ocene dobili su i roman "Dođi na jedno čudno mesto" Vesne Aleksić i "Čudesni doživljaji Azbucka Prvog u 30 slova" Dejana Aleksića, kao i naučno popularni priručnik "Urnebesna fizika" Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova.

 Od prevedenih izdanja, istakli su se romani "Brat vuk" Portugalke Karle Maje de Almeidai i "Pustolovina na ostrvu ptica" bugarskog pisca Aleksandra Sekulova.

U godišnjoj anketi "Detinjarija" odgovarilo 11 je stručnjaka za dečiju književnost i gotovo svi su na prvo mesto stavili knjigu Jasminke Petrović .

Ovaj roman za mlade opisali su kao toplu i slojevitu međugeneracijsku priču, koja pokreće mnoge važne, teške i nezgodne teme uz pomoc humora (raspad Jugoslavije, pomirenje, ekonomska kriza).

"Dugo se čekalo na tako dobar omladinski roman u Srbiji, ali i na tako autentičan uvid u proces zaceljivanja u postkonfliktnom društvu, ne pamti se da se o nekoj knjizi za decu ili mlade toliko pričalo", rečeno je za roman Jasminke Petrović".

Knjiga "Dođi na jedno čudno mesto" Vesne Aleksić, koja se bavi katastrofalnom poplavom u Obrenovcu, predstavlja izuzetnu kombinaciju lirike, mudrosti i društvene kritike.

"Čudesni doživljaji Azbucka Prvog u 30 slova" Dejana Aleksića su priča o caru koji uči da čita, i kako su ocenili anketirani, delo je razdragano, maštovito, odiše nonsens humorom.

"Urnebesna fizika" Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova, na beskrajno duhovit način nastoji da se mladi čitaoci do ušiju zaljube u ni manje ni više nego u njeno veličanstvo Fiziku.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA