• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni festival glumca u Nikšiću

Izvor MINA

Međunarodni festival glumca, dvanaesti po redu, biće održan u Nikšiću od 2.do 7.novembra, a u konkurenciji za nagrade takmičiće se šest od 15 prijavljenih predstava.

  Na repertoaru će prvi put biti i dvije predstave iz produkcije NIkšićkog pozorišta.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za ponedjeljak u 20 sati u Nikšićlkom pozorištu, nakon čega će crnogorskom reditelju Nikoli Vaviću biti uručena nagrada Veljko Mandić, ustanovljena za poseban doprinos u teatarskom stvaralaštvu.

Takmičarski dio Festivala otvoriće predstava Nikšićkog pozorišta Bilo jednom u maju, po tekstu Žolta Požgaja, u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića, a sledeće večeri 3.novembra biće izvedena predstava Bizarno autora Željka Hubača u režiji Snežane Trišić i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta.

Predstava Brašno u venama Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića Sarajevskog ratnog teatra(SARTR) I Internacionalnog teatarskog festival MESS zakazana je za srijedu 4.oktobra, a za četvrtak Urnebesna tragedija Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pretposlednje večeri biće izvedena predstava Poslednji Makedonci Dramskog teatra iz Skoplja,čiji tekst i režiju potpisuje Sašo Milenkovski, a poslednje takmičarsko veče zatvoriće u subotu Persone non grate Nikšićkog pozorišta po tekstu i režiji Obrada Nenezića.

Selektor Festivala i direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, ukazao je na prepoznatljivost nikšićke pozorišne smotre koja će i ovog puta potvrditi da jeste i opstaje u slavu glumca I glumačkog umijeća.

“ Odabrano je šest predstava, među kojima ovog puta nema ni jedna iz Hrvatske, iako su bile prijavljene dvije, ali nijesu odgovarale kriterijumima Festivala, dok iz Slovenije nije stigla ni jedna prijava za učešće. U svim predstavma igraju glumci u punom afirmativnom zamahu svog stvaralačkog opusa, kao i glumačke legend.”, saopštio je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Prema riječima Bulajića,ovogodišnje festivalsko izdanje donosi specifičnost uz žanrovsku raznolikost i tematsku višeslojnost.

“Ovog puta formalno skoro da nema klasičnih djela na repertoaru, ali iz inscenacija jasno se isčitavaju postulati klasične dramaturgije. Time dajemo još jednu dimenziju na unapređenju i značaju posebnosti Međunarodnog festival glumca”, kazao je Bulajić.

Član Savjeta Festivala ,sekretar opštinskog Sekretarijarta za kulture, sporta i mladih Milan Korać kazao je da je nikšićki Festival prepoznat kao” pozorišna svetkovina koja je po programskoj koncepciji posvećena glumi i glumcu”.

“ Tokom svog postojanja Festival je pretprio različite forme i koncepcije i ove godine bilježi 12 izdanje. Ova manifestacija pozorišnoj publici prethodnih godina javnosti je dala potpunu žanrovsku raznovrsnost, a istovremeno široku raznolikost u glumačkom iskazu, kreaciji i interpretaciji. Istinski Festival se bavio fenomenom glume, isključivo ulogom glumca kao okosnicom stvaralačke misije pozorišne umjetnosti”, kazao je Korać.

On je podsjetio da je Nikšić prethodnih godina ugostio neka od najačih imena sa prostora bivše Jugoslavije poput Zijaha Sokolovića, Nede Arnerić, Mirjane Karanović, Laneta Gutovića, Špira Guberine, Ivice Vidovića i brojnih drugih stvaralačkih i glimačkih imena.

“Odlučili smo da prvu sedmicu novembra u potpunosti posvetimo poklonicima pozorišne umjetnosti. Probirljiva nikšića publika biće u prilici da se upozna sa najkvalitetnijim ostvarenjima repertoara renomiranih pozorišnih kuća”, rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, u takmičarskom dijelu prvi put biće dvije predstave iz produkcije Nikšićkog pozorišta, koje je dobilo i novu zgradu,što je dovoljan pokazatelj da se pozorišna umjetnost na velika vrata vratila u Nikšić, čemu je doprinijela značajna finansijska podrška opštine.

Festival iziskuje značajna finansijska sredstva, kazao je Korać, koja su obezbijedili Vlada preko svog Ministarstva kulture i opštine NIkšić .

Govoreći o prepoznatljivoj teatarskoj smotri, glumica Kristina Stevović kazala je da je da se od prošlog Festivala desilo više dobrih promjena kada je pozorišni život Nikšića u pitanju, počev od nove zgrade, do činjenice da su iznjedrene dvije sopstvene produkcije.

“Srećna sam što pozorišnu svetkovinu u rodnom gradu otvara sjajna predstava u kojoj sam i ja Bilo jednom u maju. Velika je stvar imati Festival glumca, imati festival onoga od koga je pozorište počelo, jer je za početak bilo potrebno samo dvoje – jedan na sceni i jedan u gledalištu. Divno je što je neko, usprkos svemu, uspio prepoznati značaj i održati ovaj festival u Nikšiću”, kazala je Stevović.

I ove godine biće dodijeljene glumačke nagrade Gran pri za najbolju mušku i žensku ulogu, za najbolji partnerski odnos na sceni i najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu, a kome će pripasti ta prestižna priznanja odlučiće žiri: Petar Pejaković (predsjednik) Mirko Vlahović i Sreten Mitrović.

Kako su predočili organizatori Festivala na konferenciji za novinare, nakon predstava biće vođeni razgovori u 22 sata, a moderator će biti Vanja Kovačević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE