• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promovisano stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića

Izvor MINA

Tradicionalna manifestacija Nikšićki književni susreti, nastavljena je promocijom djela Ljubivoja Ršumovića koji je za šest decenija stvaralaštva napisao više hiljada pjesama.

 Promovisano stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Ljubivoje Ršumović
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

  Novinar i publicista Vanja Kovačević, ocijenio je da je Ršumović stavralac koji svojim djelom potvrđuje da “nema boljeg razloga za postojanje svijeta od onoga da bi se voljelo i o njemu pisalo”.

„ Svojom književnošću, ploveći po najvećem od svih beskraja – po čovjeku samom, otkrivao je nove prostore, istovremeno nas potičući da se zagledamo u sebe i otkrijemo svjetove za koje nijesmo ni znali da postoje u nama”, rekao je Kovačević na književnoj večeri.

Prema njegovim riječima, Ršumović ne pripada pisnicima čija je osnovna namjera da uz pomoć riječi okameni stvari, već da ih jednom za svagda iz života presele u prostor književnosti, u čemu i jeste ljepota njegovog stvaralaštva.

Ršumović je kazao da se vode velike polemike ali da nikada niko nije uspio da presudi šta je zadatak pjesnika.

“Pisanje je zapravo život.To su ona iznenađenja duše, kako Šiler naziva inspiraciju, a kako će čovjek to upotrijebiti zavisi od njega samog, njegovog talenta. Pretvaranje tih iznenađenja duše u umjetničko djelo je čin ravan stvoriteljevom. Upravo je literarno stvaralaštvo proizvod duše, a ne vještine, zlatnih ruku“, rekao je on.

Ršumović je rekao da najviše voli da piše “za sebe ” i da je to jedini kriterijum koji ima.

“ Takmičio sam se sam sa sobom, i trudio se da to zadržim i do dana današnjeg. Uvijek se trudim da moja sledeća kjniga, ako je moguće bude bolja od prethodne, da naredna pjesma bude bolja”, objasnio je on.

Prema riječima Ršumovića, kada napiše pjesmu u fioci je ostavi dva mjeseca, pa nakon što se za to vrijeme nakupi tridesetak pjesama, uzme ponovo da ih čita.

“Svaku koju prepoznam bacim, a zadržim onu koja mi je nepoznata kao da je nijesam pisao. Ta je moja.To je moja lična selekcija, stalni konkurs koji njegujem“, rekao je on.

Ršumović je podsjetio na svoj Sonetni venac posvećen svojim roditeljima i saopštio da planira da objavi sabrana djela u 40 knjiga.

Jedna od knjiga će se zvati “Pesme koje sam pisao kada nisam bio pesnik”. U njima će se naći, kako je kazao, i stihovi iz gimnazijskih dana kada je znao da napiše i po tridesetak pjesama dnevno.

“Pisanje jeste jedna vrsta opsene. Više to osjećam, nego što znam. Zar vam to ne čini na neki san da se u jeziku nađe material da se izgardi nešto novo što će da postoji.Već je i sam jezik nešto što je u vazduhu, nešto fluidno, oko čega praviš neki svoj svijet, ugrađuješ svoju emociju”, kazao je Ršumović.

Ršumović, koji je napisao i pjesmu Deca su ukras sveta, kazao je da je privilegija za pjesnike koji pišu za djecu što se njihove pjesme prenose sa koljena na koljeno.

Na programu Nikšićkih književnih susreta, koje je otvorio nikšićki autor Obrad Nenezić sa romanom Osmijeh za Mariju Maihailovič, sledeće je književno veče Filipa Davida, pa Ognjena Spahića, a biće upriličene i večeri nikšićkih i crnogorskih pisaca, kao i poetski časovi u osnovnim školama.

U okviru susreta održava se i mini Sajam knjiga nazvan na kojem se predstavilo 14 izdavača iz Crne Gore.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA