• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli književni susreti u Nikšiću

Izvor MINA

Promocijom romana Obrada Nenezića, Osmijeh za Mariju Mihailovič, večeras su u Nikšići počeli 18. književni susreti.

  Kritičar Goran Radojičić, rekao je da je „Osmijeh za Mariju Mihailovič“ topla i nježna, a istovremeno i surova ratna, ljudska priča.

„Vjerujem da će mnogi nakon čitanja ovog romana, kad vide sliku Ljuba Čupića, „znati“ da je taj osmijeh upućen Mariji Mihailovič i ljubavi koja je bila jača i vrednija od smrti“, rekao je on.

Radojičić je rekao da je „ Osmijeh za Mariju Mihailovič“, ispričan kroz paralelnu priču o stradanjima od fašista i bombardovanju 1999. godine, predstavlja dekonstrukciju mita o Ljubu Čupiću.

Nenezićev Čupić, kazao je Radojičić, nije stereotipni komunista, ali pripada komunističkom kodu koji ima svoja strogo određena pravila djelovanja.

„Rat je lajtmotiv ovog ostvarenja, a život jednog čovjeka u ratu koji ga se u krajnjem ne tiče, obilježen je osmijehom. Osmijeh u priču uvodi ljubav, što nas dalje vodi do zaključka da ova priča o Ljubu nije ratna, ni partizanska, već krajnje ljudska i prožeta emocijama“, naveo je on.

Vanja Kovačević je, kroz esej, dočarao na koji način je Nenezić uspio da egzistencijalno uznemiri čitaoce.

“Snažan, neukrocen, takav je Nenzic, takvi su njegovi likovi. Takav je osmjeh za Mariju Mihailovič”, rekao je Kovačević.

Nenezić je ponovio da je roman "Osmijeh za Mariju Mihailovič", inspirisan crnogorskim Če Gevarom, napisao u "dahu", ali da je taj dah trajao desetak godina.

“ Više, jer sam mijenjao žanrove i medije. Prvo je nastao pozorišni mjuzikl, pa filmski scenario. Napokon, nastao je paraistorijski roman, napisan u postmodernom maniru. U tome desetogodišnjem “dahu" još grabim vazduh kao riba na kopnu, jer nijesam završio posao dok ovu temu ne vidim i u ostalim medijima, pozorišnom i filmskom “, pojasnio je on.

Nenezić je pjesnik i scenarista i režiser brojnih pozorišnih komada.

Kompletan tiraž romana “Osmijeh za Mariju Mihailovič” (Samizdat, 2015) je rasporadat.

Uskoro se, kazao je Nenezić, može očekivati štampanje drugog izdanja, kao i niz promocija u gotovo svim crnogorskim gradovima, a među prvima u Podgorici.

Nikšićki književni susreti, prošle godine obnovljeni nakon 20 godina, trajaće do nedjelje.

Svakodnevno, u podne, u holu Nikšićkog pozorišta, gdje je postavljen mini-sajam knjiga, biće priređivani susreti sa piscima, dok će se uveče, od 20 sati, u Sidčelu, održavati promocije.

Sjutra je na programu druženje i književno veče sa Ljubivojem Ršumovićem.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA