• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bokeška je nova art zona

Autor Marija Savić

Mladi muzičari, slikari, glumci, dizajneri, arhitekte i poznati izdavači i knjižare po prvi put na jednom mjestu u Podgorici, u Bokeškoj ulici, na prvom Podgoričkom art festivalu (PAF) 25. i 26. septembra.

"U pitanju je zasigurno jedinstven crnogorski festival sa raznovrsnim, bogatim i vrlo kvalitetnim programom na kojem će učestvovati veliki broj muzičara, bendova, glumaca, slikara, arhitekata, dizajnera, izdavačkih kuća i knjižara iz Crne Gore, ali i iz okolnih država. Naša je namjera da kroz jednu široj javnosti prijemčivu, festivalsku formu, promovišemo kulturno stvaralaštvo mladih umjetnika iz Crne Gore, ali i da predstavimo radove određenih autora sa regionalne kulturne scene", kazala je za Mondo PR menadžer PAF-a Milena Šofranac.

VASIL HADŽIMANOV NA OTVORENOJ SCENI

Kako je najavila Šofranac, na Otvorenoj sceni prve večeri festivala nastupiće poznati beogradski sastav IRIE FM, a druge večeri, u subotu, Vasil Hadžimanov band. Očekuju nas i nastupi domaćeg klavirskog dua - Ana i Ida Murtagić, dua violina - Nađa Perović i Milena Petković, kao i baletske trupe „Allegro“. Takođe, na ovoj sceni biće izvedena predstava „Ljubaf“ koju će igrati diplomci Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja - glumci Anđelija Rondović, Sanja Vujisić i Filip Đuretić.

Festival se sastoji iz tri segmenta - Otvorene scene, Sajma starih i polovnih knjiga i Otvorene galerije. Programi će se održavati u centru Podgorice, u Bokeškoj i jednom dijelu Njegoševe ulice. Festival će zvanično biti otvoren 25. septembra u 17 sati, dok će sljedećeg dana, u subotu, trajati od 11 sati do nešto poslije ponoći.

Sajam starih knjiga, prvi tog tipa u Podgorici, koji će biti održan pod znakovitim sloganom RAZBOOKTAVANJE, okupiće crnogorske izdavačke kuće i knjižare Arto, Karver, knjižaru Matice srpske, Pobjedu, Gligorije Dijak, Obodsko slobo, Oktoih.

"Zahvaljući ovom sajmu, naš grad će konačno dobiti jednu manifestaciju na kojoj će čitaoci i bibliofili moći, po povoljnim uslovima, da kupe stare i polovne knjige", kazala je Šofranac.

Na Otvorenoj galeriji biće izloženi radovi dvadesetak kreativaca iz svijeta lijepe i primijenjene umjetnosti koji se umjetnošću bave profesionalno ili iz hobija.

"Među njima, vjerujemo da će posebnu pažnju publike privući takozvani ulični crtači koji će portretisati publiku, prikazivanje kratkih studentskih filmova, kao i činjenica je upravo PAF domaćin osme manifestacije Pecha Kucha", navela je Šofranac.

Prema njenim riječima, Bokeška ulica i dio Njegoševe ulice ispred zgrade Opštine Podgorica, u petak i subotu postaće prava podgorička „art zona“. Na platou između zgrade Opštine i Crnogorskog narodnog pozorišta biće instalirana bina za muzički i pozorišni dio festivala. Na trgu ispred spomenika Marku Miljanovu biće postavljeni radovi umjetnika, dakle slikara, arhitekata, dizajnera, dok je prostor između Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ i nove zgrade Skupštine Glavnog grada rezervisan za Sajam starih knjiga, odnosno RAZBOOKTAVANJE.

 "Cilj je da se PAF održava svake godine, sa sve većim brojem učesnika, sve raznovrsnijim i zanimljivijim programom, kako bi jednog dana, nadamo se vrlo brzo, postao jedan prepoznatljiv sabirni centar mladih umjetnika iz Crne Gore i regiona", navela je Šofranac.

Organizatori PAF-a su NVO Centar za afirmaciju mladih i kompanije BRCA d.o.o., odnosno klubovi „Soba“ i „Tarantino“, dok je pokrovitelj festivala Glavni grad Podgorica.

.
Izvor: YouTube
.
Izvor: YouTube

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Birder

Super aktivnosti!

Pantelija

Opa, svaka cast.

Mila

Knjige,Vasil Hadzimanov...Jeeeeeeeee!