• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promocija knjige Podmorničari u ratu i miru

Promocija knjige Podmorničari u ratu i miru – asovi i heroji, autora Tomislava Draškovića, kapetana fregate u penziji iz Splita, biće predstavljena na književnoj večeri 11. avgusta u Porto Montenegru.

 Promocija knjige Podmorničari u ratu i miru Izvor: MONDO/Mladen Stojović
Izvor: MONDO/Mladen Stojović

  Promocija će početi u 21 sat na platou preko puta podmornice Heroj. Promocija će biti organizovana kao jedan od programa festivala Purgatorije.                                                                                        

Kako su saopštili iz Porto Montenegra, riječ je o veoma interesantnoj publikaciji koja na sažet način govori o istorijatu podmorničkih dejstava u Prvom i Drugom svjetskom ratu, istaknutim podmorničarima – asovima koji su se na stranice istorije upisali svojim ratnim podvizima i junaštvom, ali i mirnodopskim poduhvatima podmorničara što su, eksploatišući mogućnosti nove nuklearne pogonske tehnologije, hrabro otišli u do tada nepoznate i neistražene zabačene djelove svjetskih okeana, kao što je to učinila američka podmornica Nautilus 195.8 godine koja je prva u podvodnoj vožnji prošla ispod Sjevernog pola.                      

Ovdašnjoj publici knjiga će biti još interesantnija zbog činjenice da se dobar dio opisanih dešavanja, posebno u doba Prvog svjetskog rata, veže za Boku Kotorsku koja je tada bila glavna operativna baza austro-ugarskih i njemačkih podmornica koje su djelovale na Mediteranu. Stoga su bokeljske obale bile svjedok mnogih zanimljivih poduhvata „podmorskih lovaca“, kako neki nazivaju podmorničare, mjesto gdje su snimljeni prvi i posljednji kadrovi prvog dokumentarnog filma o podmorničarima u svijetu, ali i obale na koje su se dolazili neki od najvećih asova tog izuzetno teškog i opasnog zanata poput Lotara Arnoa De la Perijera, Ota Hersinga, Georga fon Trapa, Vatera Forstmana, Maksa Valentajnera, čak i samog Karla Denica.....                                                                   

Tomislav Drašković (85) prvi je tzv. probni komandant podmornice Heroj koja je danas muzejski eksponat u Porto Montenegru. Nakon bogate karijere podmorničara u bivšoj Jugoslovenskoj Ratnoj Mornarici, Drašković se tokom penzionerskih dana intenzivno bavi proučavanjem istorijata i razvoja podmorničarstva, kako u svijetu, tako i u bivšoj Jugoslaviji koja je svojevremeno bila jedna od samo 10 država svijeta koje su samostalno razvijale, projektovale i gradile podmornice kao tehnološki najkomplikovanije i najsloženije ratne brodove. Pored knjige „Podmorničar u ratu i miru – asovi i heroji“, Drašković je napisao i svoju autobiografiju pod nazivom „Slomljeni periskop“.                 

O knjizi će, pored autora, govoriti i viceadmiral u penziji Fridrih Moreti - nekadašnji komandant Flote Jugoslovenske Ratne Mornarice, novinar i publicista Siniša Luković i Dražen Jovanović, kustor Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.         

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA