• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Aleksandar Ilić

Izvor mondo.rs

Pisac Aleksandar Ilić za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoljetstva.

 Šta čitati do 18. preporučuje Aleksandar Ilić Izvor: MONDO, MARIO MILOJEVIĆ
Izvor: MONDO, MARIO MILOJEVIĆ

Prozni pisac Aleksandar Ilić je koautor romana "Srpski psiho", a prošle godine je izdao i svoju prvu samostalnu knjigu ­ "PR", koju opisuje kao roman o ljubavnom trouglu koji istražuje granice ljubavi i beskonačnost interneta.

Šta vam ko preporučuje za čitanje?

Aleksandar nam je rekao da čita svakodnevno, što mu je i u opisu posla, i otkrio nam koja mu je omiljena knjiga.

"Čitam gotovo svaki dan - u prevozu, dok negdje nešto čekam u nekom redu... Jedino ne čitam pred spavanje. Tad mi koncentracija popusti pa se vrlo često desi da ne znam na kojoj sam stranici knjige zaspao. Onda ne znam koliko treba da se vratim unazad a vrlo često mi se dešavalo da u 'nepročitanom' tekstu naletim na u polusnu pročitane djelove ili, što je još gore, da u onom za šta sam potpuno siguran da sam pročitao pronalazim čitave pasuse kojih se ne sjećam. To me je veoma iritiralo pa sam, pošto ne čitam da bih se uspavao, prestao sam da čitam pred spavanje", rekao je Ilić i dodao:

"Najviše volim da čitam romane u kojima se autor ne ustručava da koristi ironiju, cinizam ili sarkazam. To me veseli. Volim kad je pisac bezobrazan poput Uelbeka, Selina ili Frenzena. Omiljena knjiga mi je 'Korekcije' Džonatana Frenzena. Mislim da je to jedan od najboljih romana koji su do sada napisani".

Aleksandru Iliću nije bilo lako da izabere samo tri knjige koje bi preporučio za čitanje do 18. godine, ali je izdvojio sledeće:

1. "Demijan", ­ Herman Hese

2. "Tako je govorio Zaratustra", ­ Fridrih Niče

3. "Američki psiho", ­ Bret Iston Elis

"Svakako bih preporučio i 'Američkog psiha' uz napomenu da je to, s pravne tačke gledišta, ipak  knjiga za starije od 18 godina. 'Američki psiho' je nekonvencionalni roman koji pored nasilja i seksa, vrlo često i nasilnog seksa, nudi uvid kako u obesmišljeni svijet odrasnih tako i u same mogućnosti književnosti koje školska lektira ne poznaje. U tom smislu, dobro je da ga čovek pročita što pre, ako već voli da čita", rekao nam je on.

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA