• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave Bilo jednom u maju

Predstava Nikšićkog pozorišta Bilo jednom u maju, rađena po tekstu savremenog mađarskog dramskog pisca Žolta Požgaja, koju je adaptirao i režirao Goran Bulajić, biće premijerno izvedena u petak.

Riječ je o predstavi sa izuzetno dobrim tekstom, scenografijom, kostimima, muzikom, prije svega, kako je ocijenjeno, glumačkoj priči od koje su Kristina Stevović, Gordana Mićunović, Miloš Pejović, Stevan Radusinović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Boban Čvorović i Nebojša Vulanović napravili praznik glume.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić kazao je da je predstava Bilo jednom u maju kruna jedne od najuspješnije sezone 2014/15. godine Nikšićkog pozorišta, koje je kroz Vladin Program podrške razvoju kulture, realizovalo 53 izvođenja scenskih ostvaranja.

“Autorski tim i glumačka ekipa sa rediteljom Goranom Bulajićem uradili su predstavu visokih estetskih vrijednosti, koja će promovisati Nikšićko pozorište”, ocijenio je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, to je tragikomična priča sa osam cjelina oslanjenih na glavnu junakinju, koju igra Kristina Stevović.

„Ova predstave će se promovisati ne samo u redovnoj produkciji, već više u festivalskoj. Prva repriza predstave, urađene u rekordnom roku, biće 2.juna, a druga 11.juna“, kazao je Bulajić.

Muziku u predstavi uradio je nikšićki bend Autogeni trening, scenografiju Anka Gardašević, a kostime Jelena Đukanović.

Reditelj Goran Bulajić kazao je da mu je drago da predstava Bilo jednom u maju u pozorišnom smislu otvara novu scenu Nikšićkog pozorišta.

„Drago mi je i zbog teme kojom se predstava bavi, zbog novog prostora, mogućnosti da u klasičnom pozorišnom smislu zadovoljimo potrebe nove scene, a nadam se i publike“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim rječima, radi se o praizvedbi teksta, koji je nakon makedonskog, prvi put preveden na nekom od južnoslovenskih jezika.

Za rad predstave odlučio se, kazao je, zbog priče koja se stabilno oslanja na iskustva svjetske dramaturgije, dobrog teksta, u kome je puno „sofisticiranih elemenata mnogih pozorišnih klasika na jedan artikulisan, primjeren način“.

Govoreći o glumačkom učinku, reditelj je ocijenio da su svi njeni akteri “jako voljeli ovu priču i svako na svojoj poziciji, dali maksimum”.

“Bez dobre glume i emocija nema dobrog pozorišta, a glumačka ekipa je napravila praznik glume. Kristina Stevović, u naslovnoj ulozi, uspjela je da iz lika maestralno izvuče cjelinu u svakom pogledu, iako u vrlo delikatnoj situaciji na sceni kada se drastično mijenjaju okolnosti u dramaturškom i scenskom smislu”, kazao je Bulajić.

Stevović je kazala da je srećna što radi kući, prvi put sa Nikšićkim pozorištem, pa samim tim osjeća posebnu odgovornost, zadovoljstvo i čast.

„Ovo je drugo scensko druženje sa Goranom Bulajićem, na moje veliko zadovoljstvo, i nadam se da će ih biti još. Sa većinom kolega sam se srela prvi put“, rekla je Stevović.

I glumac Stevan Radusinović raduje se zbog povratka Nikšićkom pozorištu, nakon deset godina, koje se roditeljski odnosi prema glumcima, kao I “ispunjene želje da konačno radi sa Goranom Bulajićem”.

Scenograf Anka Gardašević ocijenila je da će ta predstava biti uspješna priča i vizuelno, glumački i muzički.

“Prvi put radim scenografiju za veliku salu Nikšićkog pozorišta, što je fantastičan osjećaj, pogotovo kada vam se pruži prilika da taj prostor iskoristite na pravi način, da se kreativno izrazite”, rekla je Gardašević.

Predstava Bilo jednom u maju, rađena je u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a finansirali su je Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

drama

Ne pravite od muve medjeda