• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Uroš Petrović

Izvor mondo.rs

Pisac Uroš Petrović je za MONDO dao preporuku tri pisca čija djela bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

 Šta čitati do 18. godine preporučuje Uroš Petrović Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Uroš Petrović piše knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovijesti, djela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Roman "Aven i jazopas u Zemlji Vauka", predmet je više naučnih radova iz književnosti i po mišljenju mnogih proučavalaca literature, prvi je pravi roman epske fantastike na srpskom jeziku.

A šta on čita i kako pronalazi inspiraciju?

"Čitam uglavnom pred spavanje, tako da nerijetko pročitano štivo veoma kvalitetno implementiram u snove. Knjige Bila Brajsona čitam sa zadrškom, da mi duže traju. Taj čovjek moze da opiše natkasnu i da to bude luđe i zanimljivije nego kad drugi pišu o svježim uspomenama sa karnevala u Nedođiji", rekao je Petrović za MONDO.

Uroš Petrović je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu.

Petrović je koautor programa NTC sistem učenja, gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu. U velikom broju časopisa objavljuje članke i fotografije,  u svijetu. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspješnijih rješavača IQ X testa na svetu.

Umjesto tri konkretne knjige koje treba čitati tokom odrastanja, Petrović je izdvojio pisce na čija djela bi trebalo da pročitamo do 18. godine.

"Dokazano je da kod nas može da se odraste u relativno normalnu osobu i bez Džeka Londona, Branka Ćopića i Ljube Ršuma, ali sam siguran da pomenuti period nije ni upola tako zanimljiv kao sa njima", rekao nam je Uroš Petrović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA