• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju

Autor mondo.me

Trodnevna manifestacija 44. Ratkovićeve večeri poezije počeće danas u Bijelom Polju.

 Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju Izvor: MONDO

Knjige
Izvor: MONDO
Ratkovićeve večeri poezije su posvećene crnogorskom književniku Ristu Ratkoviću i ima međunarodni karakter. Održavaju od 1970. godine i od tada se  dodjeljuje književna nagrada „Risto Ratković” za najbolju knjigu poezije objavljenu između dvije manifestacije, kao i tri nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. 

Pravo učešće na konkuru za nagradu imaju pjesnici sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svaka od ovih država ima selektora  koji predlažu do pet knjiga iz produkcije svoje države.Za nagradu za neobjavljenu zbirku poezije za autore do 27 godina parvo da konkurišu imaju pjesnici iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Svake godine se u okviru RVP objavi knjiga nagrađenog mladog autora  i antologija pjesništva neke od  država učesnica RVP. Na manifestaciji pored pjesnika sa ovih prostora nastupaju pjesnici iz cijele Evrope. Pored programa RVP koji se održavaju u Bijelom Polju, mnogi učesnici su se predstavili publici u Mojkovcu, Beranama, Cetinju i Podgorici.

O značaju ove manifestacije za kulturni život ne samo Bijelog Polja već Crne Gore  govori činjenica da je Ministarstvo kulture Crne Gore  od 2010. ovu manifestaciju proglasilo kulturnom manifestacijom od posebnog značaja za Crnu Goru.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA