DPS i programski za obnovu CPC!

Autor:

U predlogu novog političkog programa DPS-a koji će biti usvojen na 8. Kongresu te partije zakazanom za 30. novembar navodi se da će se stranka zalagati za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve!

DPS i programski za obnovu CPC! Foto: DPS Internet Tim

Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta”, navodi se u predlogu programa DPS-a, piše Pobjeda. 

List prenosi da se u predlogu programa navodi da je dodatna obaveza partije snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta “koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore”. 

 Podgorički dnevnik navodi da je u pitanju značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

U političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine se navodi da “u cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će proctor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore”.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, piše Pobjeda.

U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u “snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju“.

Ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. Vijeka”, navodi se u predlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija.

Sve vijesti