Dan kada je Crna Gora inspirisala antifašiste Evrope!

Autor:

Dan državnosti obiželjažava se u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna drava, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Dan kada je Crna Gora inspirisala antifašiste Evrope! Foto: MONDO/Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Centralna proslava povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda biće održana na gradskom trgu u Danilovgradu.Na svečanosti će govoriti premijer Duško Marković, predsjednica Opštine Zorica Kovačević i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je u četvrtak, na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju, poručio da je Crna Gora opet nezavisna država, ekonomski održiva i prosperitetna, koja već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost.

On je kazao da 13. jul 1878. i 1941. godine svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije.

„Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica“, rekao je Đukanović

Sve vijesti