Izgrađena dionica puta od Lovćena do Krstca

Autor:

Premijer Duško Marković obišao je danas novoizgrađenu dionicu puta Cetinje – Ivanova Korita od Lovćena do Krstca dužine devet kilometara, vrijednosti 3,9 miliona eura.

Izgrađena dionica puta od Lovćena do Krstca Foto: Vlada Crne Gore

„Saobraćajnica, dužine devet kilometara, urađena je po svim standardima van uobičajenih za lokalne puteve. Ovaj put ima sve karakteristike regionalnog. Čestitam i Direkciji za saobraćaj i izvođaču na izvanredno obavljenom poslu“, rekao je Marković nakon obilaska dionice.

Na taj način se, kako je kazao, nastavlja Vladima politika razvoja putne infrastrukture kao temeljnog oslonca ili pretpostavke za ukupni razvoj Crne Gore.

„Nema razvoja Crne Gore i iskorišćenosti njenih potencijala bez kvalitetne saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture. Danas svjedočimo jednom projektu koji potvrđuje viziju razvoja nove i savremene Crne Gore“, smatra Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, naveo da danas Cetinje dobija jedan infrastrukturni objekat koji ga otvara ne samo turistički nego sveukupno cetinjski društveni, kulturni i identitetski potencijal postaje dostupan ne samo građanima Crne Gore nego i svima koji dolaze u Crnu Goru.

Marković je podsjetio da je to samo jedna od investicija koja je završena i da se radi i na drugim projektima.„Javnost je već obaviještena da je raspisan tender za gradnju novog puta od Cetinja preko Čeva do Nikšića, vrijednosti 37 miliona EUR. Istovremeno, Direkcija za saobraćaj sa svojim timom radi na pronalaženju projektnog rješenja za novu saobraćajnicu od Krstca prema Kotoru, odnosno Radanovićima koji će dodatno spojiti Cetinje i naše crnogorsko primorje“, rekao je Marković.

On je kazao da je uvjeren da svime što se radi Cetinje dobija potpuno novu fizionomiju koja će biti podsticajna ne samo za taj grad, nego i cijelu crnogorsku ekonomiju.

„Ovo je dobra politika koja mladim ljudima daje nove šanse da u Crnoj Gori rade, zarađuju, formiraju svoje porodice, a ne da odlaze iz Crne Gore“, naveo je Marković.

Na rekonstruisanom putu proširen je kolovoz sa 3,5 do četiri metra, na minimum 6,6 metara, a na serpentinama i do 13,5 metara.

Poboljšani su elementi puta na način što su povećani radijusi u oštrim krivinama, riješen je odvod atmosferskih voda izgradnjom betonskih rigola i cjevastih propusta i stabilizovane su nestabilne kosine.

Radovi su počeli u martu prošle godine, a završeni u ponedjeljak. Izvođač radova je nikšićka kompanija Mehanizacija i programat.

Sve vijesti