Mala vjerovatnoća da DNK trag pripada Bulatoviću!

Autor:

Biološki trag pronađen na kesi u štek stanu osumnjičenih za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, koji se dovode u vezu sa ubistvom Miodraga Kruščića i ranjavanjem Olivere Lakić, ne mora pripadati optuženom Luki Bulatoviću

Mala vjerovatnoća da DNK trag pripada Bulatoviću! Foto: MONDO

Rukovodilac grupe za DNK vještačenje Forenzičkog centra u Danilovgradu Sandra Kovačević u nalazu je navela da su na kesi koja je nađena u štek stanu pored kese sa oružjem pronađeni biološki tragovi četiri osobe, piše Dan.

List navodi da je utvrđeno da su na toj kesi tragovi koji pripadaju optuženima Filipu Bešoviću i Goranu Rakočeviću, dok jedan trag sa “ograničenom podrškom hipotezi” pripada okrivljenom Bulatoviću.


U ovom predmetu se, osim njih trojice, sudi i Dejanu Vukašinoviću, čiji se trag ne nalazi na ovom predmetu.

Dan prenosi da je Bulatovićev advokat Miloš Vuksanović pitao vještaka da li je moguće da bi ponovljenim vještačenjem bilo utvrđeno da sporni trag ne pripada njegovom klijentu.

Kovačević je odgovorila da je vjerovatnoća da trag pripada Bulatoviću toliko mala da se to ne može sa sigurnošću tvrditi. Ona se u odgovoru koristila stručnom terminologijom u kojoj nije bilo ove čvrste tvrdnje, što je izazvalo negodovanje odbrane, navodi Dan.

Kovačević je navela da “rezultat vještačenja daje ograničenu podršku da je optuženi Bulatović jedan od donora biološkog traga”.

“U konkretnom slučaju, radi se o najnižem stepenu podrške hipotezi da je on jedan od donora biološkog traga”, izjavila je ona.

Ona je istakla da se ne može decidirano izjasniti da li je moguće isključiti mogućnost da Bulatović nije donor biološkog materijala na spornoj kesi i da teorijski postoji mogućnost da se trag može prenijeti i tzv. sekundarnim transferom, odnosno bez direktnog kontakta.

“Ipak, taj proces nije jednostavan i zavisi od niza okolnosti”, pojasnila je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima nalaz vještačenja potpuno pouzdan i da ponovljeno vještačenje ne bi dalo druge rezultate.

Optuženi se nalaze i na spisku osumnjičenih za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić i ubistvo Miodraga Kruščića u istrazi koju vodi Više državno tužilaštvo u Podgorici.

U tom predmetu optužnica još nije podignuta, a okrivljeni i njihovi advokati u više navrata su isticali da se za isto oružje vode dva predmeta, tvrdeći da je to nezakonito.

Advokat Vuksanović tražio je da se optuženima ukine pritvor, podsjetivši da su oni već oko godinu dana u pritvoru zbog nelegalnog oružja što je sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković Stamatović odbila.

Sudija će na današnjem pretresu donijeti odluku da li će prihvatiti predlog tužioca da se u daljem postupku u dokaze uvrsti nalaz vještaka trasologa koji je urađen po naredbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje vodi istrage o ubistvu Kruščića i ranjavanju Lakićeve.

Sve vijesti