Savićević o Arkanu:UMRO SAM od SMIJEHA kad sam ga vidio

Autor:

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dejan Savićević prisjetio se dana kada je upoznao nekadašnjeg vožu navijača Crvene zvezde Željka Ražnatovića-Arkana, koji je potom bio komandant srpskih paravojnih formacija u ratu u Ex-Yu.

Savićević o Arkanu:UMRO SAM od SMIJEHA kad sam ga vidio Foto: MN Press/arhiva

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević i nekada važan faktor u pohodu Crvene zvezde na titulu prvaka Evrope 1991. godine u intervjuu "Nedeljniku" prisjetio se i dana kada je upoznao Arkana, koji je svojevremeno bio vođa navijača Crvene zvezde i koji je i "krstio" grupu imenom "Delije".

Savićević je rekao da je Arkan imao veliku ulogu na tadašnjoj sjevernoj tribini, na kojoj se okupljaju pristalice crveno-bijelih i organizovano navijaju. Arkan je imao veliku ulogu u političkim dešavanjima u Srbiji u to vrijeme pod režimom Slobodana Miloševića.

"On je preuzeo navijače. I njegovi prvi 'Tigrovi' bili su sačinjeni od navijača. Zašto se to desilo da baš on preuzme, to ne znam. Ali jeste bio glavni među navijačima. Ja sam njega upoznao igrom slučaja 1985. Te godine kada smo igrali u Glazgovu protiv Rendžersa u Kupu šampiona, otišli smo dan ranije. Kad na dan utakmice ja ne mogu da vjerujem - dolazi on sa grupom navijača. Crvena kapa, šuškavac crveni preko trenerke i onaj njegov roleks od dvesta-trista hiljada maraka. Ja kažem: 'Željko, odakle ovamo, prošpijaće te neko'. Kaže on: 'Neće niko'", prisjetio se Savićević u intervjuu "Nedeljniku".

Arkan, Željko Ražnatović Arkan Foto: MN Press/arhiva

Savićević se prisjetio i drugih detalja i scene sa Arkanom:

"Kako sam bio malo povrijeđen, a pobedili smo prvu 3:0, izašao sam na poluvremenu. I vidim ga sa policijacima ispod tribine. Ja umirem od smijeha, on mijenja kape sa njima, slikaju se... Malo, pomalo, sjede čovjek u drugom poluvremenu na klupu. Bio je prodoran. Znao je to da iskoristi. I na kraju se vratio on, ali, rekoh, gdje da dolazi ovamo. Nije to Evropa, to je ostrvo, a treba uteći sa ostrva. Da je Francuska, Belgija, pa može se uteći, a gdje ćeš ovde, sve voda oko tebe. Posle je počeo rat i poznat je taj dio njegove životne priče...", rekao je Savićević.

PROČITAJTE JOŠ >>> Savićević:Tumba LAŽNI PATRIOTA, Terzićevi PRSTI u SVEMU

Sve vijesti