Provjerava se sumnjivo stečena imovina 150 osoba!

Autor:

Policija provjerava imovinu 172 fizička i pravna lica, zbog sumnje da je ona stečena kriminalnim radnjama! Pod lupom zelenaši i narkodileri.

Provjerava se sumnjivo stečena imovina 150 osoba! Foto: MONDO

Prema saznanjima Pobjede, provjerava se imovina 150 osoba, među kojima je i više onih sa statusom bezbjednosno interesantnih lica.

List navodi da policija provjerava imovinu 13 osoba za koju se sumnja da je stečena zelenaštvom.

Riječ je o uhapšenim u akcijama kodnih naziva „Pirana“, „Cent“ i „Četka“. 


Provjerava se, takođe, i imovina Baranina G. A. i njegove supruge D. A. koji su uhapšeni 19. novembra prošle godine u akciji „Pirana“, zbog sumnje da su pozajmljivali novac uz mjesečne kamate od osam do deset odsto.

G.A. je poznat istražiteljima, navodi Pobjeda dodajući da je na ovu osobu pucano čak devet puta.

Osim ovog bračnog para, policija provjerava imovinu Podgoričanina A. S. koji je uhapšen 21. decembra prošle godine u akciji „Cent“ zbog zelenaštva.

List navodi da je, prema dobro obaviještenim izvorima iz bezbjednosnih službi, otvaranje brojnih finansijskih istraga koje se vode paralelno sa krivičnim, najefikasniji način u borbi protiv kriminala, jer je upravo novac i borba za finansijsku moć motiv gotovo svih krivičnih djela

Policija provjerava i imovinu osam osoba za koje vjeruju da su stekli novac i nekretnine krijumčarenjem droge.

Protiv njih policija na zahtjev Višeg državnog tužilaštva sprovodi finansijske istrage u tri predmeta.

Crnogorska policija dobila je čak 26 zahtjeva za pružanje međunarodne pravne pomoći od pravosudnih organa drugih država posredstvom NCB Interpola, EUROPOL-a SELEC, CARIN, pa provjerava imovinu 116 osoba i dvije kompanije.

Ukoliko istražitelji prikupe dokaze da je imovina nelegalno stečena, ona se trajno oduzima i država postaje njen vlasnik.

U skladu sa tim, jednom od vođa kavačkog klana, Slobodanu Kašćelanu, kao i članu te grupe Igoru Božoviću i još trojici optuženih sud je privremeno blokirao imovinu. Prethodno su inspektori provjeravali sve objekte koje su mogli da povežu sa njima i njihovim srodnicima i prijateljima.

Kada su došli do saznanja da su nekretnine stečene nelegalno, a nije bilo pokrića za njihovu višemilionsku vrijednost, sud je donio odluku da Kašćelanu oduzme čak 19 objekata.

Pobjeda navodi da se osim imovine Kavčana, provjerava se i imovina članova suparničkog škaljarskog klana i njihovih saradnika iz Podgorice, Nikšića, Budve i Bara, protiv kojih su pokrenute istrage u Crnoj Gori i u inostranstvu.

Sve vijesti