Razriješen menadžment ABA, bez odluke o Olimpijakosu

Autor:

Dugo iščekivana sjednica skupštine regionalnog takmičenja održana je u Banjaluci, uz prisustvo predstavnika klubova. Nije usvojen izvještaj, a ni produžen mandat Čabarkapi i Novoselu. Uskoro još jedna sjednica.

0
A- A A+

Izvor: MONDO

Predstavnici klubova ABA lige okupili su se u petak u Banjaluci na Skupštini regionalnog takmičenja, u prisustvu predstavnika svih klubova osim Mege.

Sjednica je trajala nekoliko sati, novinarima nije bilo omogućeno prisustvo, a jedna od prvih odluka, koju su novinari nezvanično saznali, glasila je da su čelnici Crvene zvezde i podgoričke Budućnosti, Nebojša Čović i Dragan Bokan, kažnjeni sa po 10.000 eura zbog svega što se dešavalo u finalnoj seriji ova dva kluba. Njih dvojica nemaju pravo na žalbu.

Reporter MONDA iz Banjaluke javio je da je predsjednik KK Budućnost prvi napustio sjednicu oko 17.30 časova i da nije hteio da komentariše bilo šta. Bokan je u prolazu dobacio samo: "Ništa nije usvojeno, ni menadžment nije prošao".

Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Nedugo potom, okončana je sjednica i pred novinare je oko 18 časova izašao prvi čovjek ABA lige, Igor Dodik.

On je potvrdio, kao prvo, da je odlučeno da ne bude produžen mandat menadžmentu lige, odnosno sportskom direktoru Žarku Čabarkapi i Krešimiru Novoselu.

"Biće angažovana agencija u što skorijem roku, koja će dati nove predloge za menadžment", objašnjeno je, uz informaciju da nije usvojen izvještaj o protekloj sezoni, jer nije imao većinu.

"Skupština je zatražila da se izveštaj dopuni i o njemu će se razmatrati na sljedećoj sjednici. Plan je da se sjednica nastavi sljedeće sedmice", takođe je navedeno.

Naravno, veliku pažnju izazvalo je i eventualno ukljjučivanje Olimpijakosa, Panatinaikosa i drugih klubova u regionalno takmičenje.

"Raspravljalo se o zahtjevu klubova da se pridruže ABA ligi, ali smo otvorili pravilnike i vidjeli smo da nedostaju određena dokumenta kako bismo raspravljali uopšte da li Olimpijakos, Panatinaikos i ostlai klubovi mogu da učestvuju u ligi. Obavezali smo da se dopuni dokumentacija, kako bismo mogli o tome da glasamo na sljedećoj sednici", izjavio je Dodik.

Da li je "prošao" Bokanov zahtjev da se poništi finalna serija?

"I ranije sam izjavio da ona ne treba da se poništi, kako god to neko gledao - da li je bilo regularno, nije bilo regularno... Nismo to usvojili".

Dodik je dodao da su menadžment i Predsedništvo ABA lige dobili obavezu da dopune akte i pravilnike da bi se spriječila dešavanja u finalnoj seriji.

Takođe, objasnio je i zašto je Bokan prvi napustio skup.

"Gospodin Bokan je morao da ide nazad jer je imao obaveza, a nije napustio sjednicu zbog nekih neslaganja. Sjednica je bila korektna iako je dugo trajala".

Kompanija MYD Sports, strateški partner ABA lige, izrazila je nezadovoljstvo posle serije Zvezde i Budućnosti. Kakva je bila njena pozicija na sjednici?

"Oni su htjeli da pokušamo da nađemo zajednički jezik, spustimo tenzije i nastavimo u poboljšanim uslovima kako se ovo ne bi dešavalo. Oni su bili posmatrači, uključivali su se nekoliko puta, ali su imali stav da liga ne bi treba da se širi, da se poštuju pravilnike koje smo usvojili prethodne sezone. Mislim da smo u tom smjeru otišli kako su oni predlagali i većina se i složila", objasnio je Dodik.

HIT: Čelniku ABA lige stavili "kandžu" (FOTO/VIDEO)

POČETAK SjEDNICE (ODRŽAVA SE IZA ZATVORENIH VRATA)

Izvor: MONDO

Podsjetimo da je prije početka sjednice direktor takmičenja Krešimir Novosel najavio važan skup.

"Čeka nas interesantna i nadasve bitna skupština, jer smo imali dešavanja u finalnoj seriji ABA lige (Crvena zvezda - Budućnost), koja nikome nisu bila prijatna i o tome će sigurno biti riječi. Budućnost je poslala zahtjev da se u dnevni red uvrsti zahtjev za poništenje finalne serije i na skupštini je da o tome odluči", rekao je on.

Finalna serija ABA lige obilovala je incidentima
, koji su inicirani najpre u Beogradu od navijača Zvezde, koji su igrače Budućnosti vrijeđali uzvicima "šiptari, šiptari" i "Ubij, šiptara", da bi se to sve "preselilo" u Podgoricu, gdje su igrači Zvezde bili pljuvani i gađani, i to od pojedinih huligana na parketu, a onda se "loptica" vratila u Beograd, gdje su huligani izašli na parket i "zaposjeli" polje terena na kojem je trebalo da se zagrijavaju košarkaši podgoričkog kluba. Utakmica umalo da ne bude ni odigrana...

Dodik: Zbog Čovića i Bokana moglo bi da bude posledica

DOLAZAK ČOVIĆA NA SKUPŠTINU ABA LIGE

Izvor: MONDO

Dodao je da će biti razmatrani i zahtjevi pojedinih klubova van prostora bivše Jugoslavije koji bi da se priključe ABA ligi.

"Primili smo zahtjeve Olimpijakosa i Panatinaikosa iz Grčke, kao i izraelskog Bnei Herčlija (inače, posljednjeg u ligi Izraela). Ta tri kluba će biti tema i vidjećemo kako će klubovi reagovati na te njihove molbe", rekao je Novosel.

Olimpijakos: Hoćemo u ABA, da zajedno rastemo


U medijima se pominjalo da bi i Priština sa Kosova željela u regionalno takmičenje, a Igokea je zbog toga najavila istupanje iz ABA lige.

Međutim, Novosel je novinarima tim povodom rekao ovo: "Priština nije poslala nikakav zahtjev i neozbiljno mi je da to uopšte komentarišem".

KK Priština ne odustaje od ABA lige!

FOTOGRAFIJE POČETKA SJEDNICE ABA LIGE

Prema riječima Novosela, razgovaraće se i o nastavku rada menadžmenta lige i o promjeni pravilnika u vezi sa sudijama.

"To su sve bitne teme i odrediće u kojem smjeru ide ABA liga", rekao je Novosel.

Novinarima je, inače, rečeno da neće niti izjava posle skupštine, već samo saopštenje.

IZJAVA NOVOSELA

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

DOLAZAK PREDSJEDNIKA KK PARTIZAN OSTOJE MIJAILOVIĆA

Izvor: MONDO

... tu je i predsjednik KK Budućnost Dragan Bokan

Bokan Foto: MONDO/Vedran ŠevčukSve vijesti