Čudo u Nišu: Muškarac umro, pa oživio!

Autor:

Posle prave drame u hodniku Klinike za kardiologiju niškog Kliničkog centra Aleksandar Rajković (73) iz Aleksinca po drugi put je počeo svoj život. Zadržan je u bolnici gdje se, kako kaže, "uspješno oporavlja od smrti".

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Aleksandar je došao autobusom iz svog Aleksinca u Niš na kontrolu, uredno se javio dežurnom ljekaru na klinici, pregledan je i posle kontrole, sa izvještajem ljekara, otišao je do šaltera da ovjeri ljekarski nalaz i uzme zdravstvenu knjižicu.

Na hodniku ispred šaltera ovaj Aleksinačanin se iznenada srušio:

"Imao sam najveću sreću u životu jer, kako su mi kasnije rekli ljekari, sve što mi se dogodilo, iako je u jednom trenutku bilo najgore, desilo se na najboljem mjestu po mene. Ljekari su mi ispričali da sam umro i da su me posle kliničke smrti oživljavali skoro sat i po. I uspjeli su. Ničega se ne sjećam, osim da sam posle pregleda krenuo ka izlazu iz centra. Sve ostalo, do momenta kada sam se probudio u bolničkoj sobi, ne postoji u mom pamćenju. Prekid filma i praznina...", rekao je Rajković za "Politiku".

Ogromna je sreća da se sve dogodilo tu gdje su ljekari bili u blizini i da su odmah mogli da pomognu, dodao je.

ČUDO: Probudila se iz kome posle 28 godina

U akciji spasavanja njegovog života učestvovali su i pacijenti koji su bili hodniku i pritrčali do njega, radnici obezbjeđenja i medicinske sestre.

Aleksandra Rajkovića u život su vratili dr Teodora Stanojlović i dr Milena Radosavljević,ljekari-kardiolozi, koje su ga reanimirale, i to dosta dugo, bezmalo sat i po, upotrijebivši sva raspoloživa sredstva, aparate, injekcije...

Sve vrijeme su im pomagali i ostali ljekari klinike, anesteziolozi, stručnjaci drugih oblasti....

Prema priči ove dvije mlade doktorke, Rajković je bio bez pulsa, nije disao, krvni pritisak mu je bio na nuli i bio je bez ikakvog srčanog rada.

Ipak, nisu odustajale od namjere da mu spasu život, i u svojim naporima su uspjele, piše Politika.

Posle svega, Aleksandar Rajković je zadržan na liječenju na Klinici za kardiologiju, gdje se, po sopstvenim riječima "uspješno oporavlja od smrti".

Sve vijesti