Venecuela: Vojska lojalna Maduru, ne priznaje Guaida

Autor:

U Venecueli je veoma napeta situacija. Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida koji se u sredu proglasio "legitimnim" predsednikom Venecuele iako se na čelu države nalazi Nikolas Maduro.

Venecuela: Vojska lojalna Maduru, ne priznaje Guaida Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

"Vojnici ne priznaju predsjednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet", napisao je ministar odbrane Padrino Lopes na Twitteru.

Na antivladinim protestima koji su juče održani širom Venecuele pale su prve žrtve predsjednik parlamenta Guaido se proglasio "legitimnim" predsjednikom, priznalo ga je nekoliko država a onaj legalni, Nikolas Maduro, prekinuo je odnose sa SAD.

Učesnici protesta koji traže smenu Madura rekli su da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podijeljene.

Venecuela: Dva predsjednika, prekid sa SAD, mrtvi...

Opozicionog lidera Huana Guaida, predsjednika skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsjednika, priznale su SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika, Albanija...

venecuela maduro Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

U protestima protiv Madura u gradu San Kristobal u srijedu su poginule dvije osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele. 

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

venecuela Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Guaido je pozvao sinoć sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsjednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Prethodno je Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i dao rok američkim diplomatama od 72 sata da napuste Venecuelu nakon što je Vašington priznao Guaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Nikolas Maduro Foto: Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos Nikolas Maduro

Narod protiv Madura: Pucnji, požari, ima mrtvih! VIDEO

Podršku Maduru za sada su izrazili Meksiko i Bolivija, dok su Guaida za privremenog predsjednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Madura je danas podržao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. On je pozvao Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

"Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe", rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Twitteru naveo njegov protparol Ibrahim Kalin.

Kalin je takođe podijelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) kao znak podrške venecuelanskom predsjedniku.

Erdogan i Maduro više godina održavaju bliske veze.

SAD: NEĆEMO POVUĆI DIPLOMATE!

Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je rekao da će se SAD pridržavati Guaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoameričkoj državi.

Američki državni sekretar rekao je da SAD ne priznaju Madurov autoritet, te da on nema zakonska ovlašćenja da prekine diplomatske odnose sa SAD.

Sve vijesti