Evo kako će izgledati Putinova poseta

Autor:

Kada predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak bude dočekao šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu Nikola Tesla, biće to 14. susret dva lidera i početak Putinove zvanične posete Srbiji.

Evo kako će izgledati Putinova poseta Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Ova poseta se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima vidi kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju kosovskog problema.

Prema zvaničnom programu posete, Putinov avion će, kako Tanjug saznaje, kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na aerodrom Nikola Tesla pratiti mig-ovi Vojske Srbije.

Vučić će na aerodromu lično dočekati i pozdraviti svog ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu. 

Posle toga, Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati prilku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".

Sledi zatim sastanak dva predsednika u takozavnom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će biti sastanak biti nastavljen u širem formatu.

Prema informacijama Tanjuga, Vučić i Vladimir Putin imaće i tet-a- tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta.

Evo šta će Putin jesti u Beogradu

U okviru posete, na agendi je i potpisivanje oko 20 sporazuma, a samo deo njih u prisustvu dvojice šefova država.

Sporazumi koji će biti potpisani su iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja (saradnja univerziteta koja će, između ostalog, omogućiti da se mnogo veći broj srpskih studenata, uz stipendije, školuje u Rusiji), zatim u oblasti inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije.

Vučić: Sa Putinom uvek otvoreno 

Jedan od svečanijih trenutaka ove posete biće onaj kada će predsednik Rusije uručiti predsedniku Vučiću ored Aleksandra Nevskog, posle čega će se dva predsednika obratiti javnosti.

Aleksandar Vučić biće potom domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će, pored zvaničnika dve zemlje prisustvovati i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Za građane Beograda i Srbije svakako će biti najatraktivniji zajednički odlazak predsednika Vučića i Putina u Hram Svetog Save, gde će im se, u obilasku Kripte i centralnog dela, pridružiti Patrijarh Irinej.

Formalno, to je program susreta, čije će poruke i dogovori sigurno biti dalekosežniji i značajniji nego što se može zaključiti na osnovu zvanične agende.

DOLAZE I LAVROV, ROGOZIN...

U mnogobrojnoj delegaciji koja će pratiti ruskog predsednika Vladimira Putina tokom radne posete Beogradu u četvrtak biće i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Sa Putinom stižu i ministri trgovine i rada Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Rusije Konstantin Noskov, kao i generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, objavio je "Sputnjik".

U delegaciji će biti i šef Fonda "Skolkovo", bivši potpredsednik vlade Arkadij Dvorkovič, generalni direktor "Ruskih železnica" Oleg Belozjorov, kao i ali i rektori tri velika univerziteta s kojima će biti potpisani sporazumi - Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

Sve vijesti